Beste leden,

We hebben de honderdduizend bereikt! Dezer dagen is de honderdduizendste prestatie van leden van AV 56 ingevoerd in onze ranglijsten en dat zijn dan prestaties vanaf 1956. Het lijkt ons een mooi moment om eens stil te staan bij wat achtergronden van de ranglijsten, want er lijken veel misvattingen over te bestaan.Hoe komen die prestaties in die ranglijsten, gaat dat vanzelf? Dat horen we nogal eens. Waar komen die oude prestaties vandaan? Maar ook of er in de loop van de jaren veel veranderd is in de verhouding baan- en wegwedstrijden? Hieronder proberen we wat hierover duidelijk te maken.

Hoe komen al die cijfers in de ranglijsten?

Het gaat niet automatisch. Er zijn zo'n 5 vaste mensen, niet allen van AV '56, die iedere week helpen bij het invoeren van al deze prestaties. Omdat de database gekoppeld is aan de Zeeuwse Ranglijsten zijn er ook mensen van andere verenigingen die helpen. In de Zeeuwse Ranglijsten zitten trouwen al meer dan 250.000 prestaties. Voor alle duidelijkheid: de prestaties die op de website van Atletiek Zeeland staan, staan los van deze lijsten. In onze lijsten staan alleen atleten van AV '56 of van de andere Zeeuwse atletiekverenigingen.

Waar komen die oude prestaties vandaan?

In 2004 heeft onze webmaster Rob Sonke een programma gemaakt met een database om alle prestaties in te voeren en te bewaren. Vóór dat jaar waren er alleen papieren ranglijstenboekjes waarin prestaties bewaard werden. Al de prestaties uit die ranglijstenboekjes zijn in een aantal jaar door enthousiaste leden van AV '56 overgetypt zodat ze in onze database ingevoerd konden worden. Vanaf 2011 hadden we zo de digitale beschikbaarheid over de prestaties vanaf het beginjaar van onze vereniging.

Waar komt in de grafiek die grote sprong na 2005 vandaan?

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de jaren vóór en na 2005. In de ranglijstenboekjes stond alleen de beste prestatie per atleet in dat jaar per onderdeel genoemd. Vanaf 2005 werden echter alle prestaties van iedere atleet opgenomen voor zover ze bekend waren. Ook werden vanaf dat jaar de zogenaamde 'Overige prestaties' ingevoerd, d.w.z. loopprestaties die geen ronde afstand hebben zoals crossen en prestatielopen. Daarvoor werden van de wegwedstrijden alleen prestaties ingevoerd die voor records konden zorgen, zoals bv op de marathon, de 10 km en de 10 Engelse Mijl. Beide punten kunnen als oorzaak genoemd worden voor de grote sprong na 2005.

Kan je iets zeggen over de ontwikkeling in de aantallen atletiekprestaties?

Vóór 2005 zit de atletiek behoorlijk in de lift en dan vooral de baanatletiek. Vanaf 2005 zie je een meer gelijkmatige ontwikkeling in de aantallen (zie 2e grafiek). Opvallend is de verschuiving tussen de prestaties op de baan en de weg- en overige prestaties. In 2015 is voor het eerst het aantal prestaties op de baan minder dan die op de weg en overige prestaties samen. Dat geldt dan hier voor AV '56, maar ook landelijk zie je die tendens wel.

 

Aantal prestaties per 10 jaar vanaf 1956

ranglijst_stats1_2018.jpg

Aantal prestaties per jaar vanaf 2005

ranglijst_stats2_2018.jpg

 

 

Wie hebben er nu het meeste prestaties op hun naam staan?

Ook nu is het verstandig om een onderscheid te maken tussen voor en na 2005. Je moet namelijk ook kijken naar het totaal aantal prestaties wat in die jaren bijgehouden werd.

Na 2005 zien we de volgende atleten in de top 5:

atleet

aantal prestaties

Pelle Gelderblom

689

Amy de Graaf

458

Daan van Liere

451

Yara Karelse

446

Stef Kapteijn

423

Vóór 2005 krijgen we het volgende rijtje van 5:

atleet

aantal prestaties

Wim Roose

328

Koos Oggel

327

Jan Roose

318

Jaap Oele

284

Kees van den Pol

268

Houden we er rekening mee dat in de beginjaren er veel minder wedstrijden waren, dan komen er enkele andere namen bij. Ik kijk dan naar het aantal prestaties gedeeld door het totaal aantal bezochte wedstrijden in een jaar.

atleet

aantal prestaties

relatief

Koos Oggel

327

0,28

Jan Eversdijk

232

0,28

Wim Roose

328

0,27

Niek Flipse

214

0,26

Jan Roose

318

0,21

Al met al een interessante verzameling gegevens om eens te bekijken. Je kunt er zelf conclusies uit trekken en eventueel reageren op dit artikel. Reacties dus van harte welkom.

Ik wens jullie heel veel leesplezier, maar blijf vooral prestaties leveren.

 

Share this post