De hardloop-wegwedstrijd ’15 km van Wolphaartsdijk’ is dit jaar officieel aangewezen als het Open Zeeuws Kampioenschap op die afstand. De wedstrijd wordt op zaterdag 13 augustus gehouden.

De status van Open Zeeuws Kampioenschap houdt in, dat de (deelnemende) leden van een binnen- of buitenlandse atletiekvereniging kans maken op de titel Zeeuws Kampioen. Wie geen lid is van een atletiekvereniging, wordt uiteraard wel in de algehele uitslag opgenomen, maar komt niet in aanmerking voor de titel Zeeuws Kampioen.

Het parcours is door de Atletiekunie gecertificeerd.


Deelnemende atleten
 

Tot op heden hebben al enkele toppers ingeschreven. Zo is ook Lucas Nieuweboer (in juni 4e op het NK 5000 m en 10.000 m) weer van de partij. Hij is uit op revanche, nadat hij vorig jaar halverwege moest uitstappen vanwege de hitte. Zijn trainingsmaat Rik Goethals is zijn serieuze uitdager. Maarten de Nys (Duffel, België) komt weer voor de winst: hij won in 2019. En uiteraard maakt ook Tim Pleijte (Dynamica) goede kansen op de zege gezien zijn persoonlijk record op de 15 km. Ook Maarten van Zetten (winnaar van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen) is van de partij.

Samantha Luitwieler (Dynamica, Walcheren) is in Wolphaartsdijk titelverdedigster. Ze is, als meervoudig winnares van de Kustmarathon, zeer sterk op de lange afstanden.

Er zitten nog enkele grote namen in de pijplijn. Zodra hun deelname zeker is, wordt dat gecommuniceerd.


Starters

De 15 km-lopers worden weggeschoten door voormalig topatlete Irma Heeren. Zij is op ‘de 15’ nog altijd parcoursrecordhoudster (sinds 1997) bij de dames, met een tijd van 49.23 min. Ze is afkomstig uit Zeeland, maar woont nu in Harderwijk. Opmerkelijk: na het lossen van het startschot loopt ze in Wolphaartsdijk zelf mee op de 15 km.

De pas aangetreden wethouder van Jeugd en Jeugdzorg van de gemeente Goes, Joan Veldhuizen, neemt de ‘aftrap’ van de jeugdloop en de 5 km voor haar rekening.


Vijf rondjes van 3 km

Het startschot voor de wedstrijd valt die 13e augustus om 16.00 uur, op 150 m afstand van herberg De Griffioen. De deelnemers draaien vijf rondjes van 3 km door het dorp en de polder. De finishboog staat voor de deur van De Griffioen. De inschrijving staat open voor elke hardloper. Voor de eerste vijf mannen én vrouwen in het overallklassement zijn aantrekkelijke premies beschikbaar. 

Voor de minder snelle lopers staan er in Wolphaartsdijk ook kortere afstanden op de agenda. Om 14.30 uur start de jeugdloop, die voor de jongste jeugd (3 t/m 7 jaar) bestaat uit één rondje van 910 meter en voor de oudere jeugd (8 t/m 14 jaar) uit twee rondjes van 910 meter. Om 15.00 uur begint een recreatieloop van 5 km.


Organisatie

De organisatie van de wegwedstrijden is in handen van het plaatselijk comité Kick VI Wolphaartsdijk, in samenwerking met AV’56. De inschrijving verloopt via www.inschrijven.nl. Op de dag van de wedstrijd kan niet meer ingeschreven worden. Info staat op de homepage van de site. Verdere inlichtingen verstrekt desgewenst Diederik Geijs, 06 23147174 of dpfgeijs@hotmail.com.

De lopen maken deel uit van een groot programma op die dag in het dorp. ’s Avonds wordt de dag afgesloten met een bruisend feest-voor-iedereen.

 

FOTO: De finish bij herberg De Griffioen. (Foto: AV ’56)

 

Share this post