Op de laatste zondag van de maand november wordt rondom Nisse traditioneel de Zakloop gehouden. Ook dit jaar gaan weer vele honderden lopers op het dorpsplein van start, en wel op zondag 24 november.

De volwassen deelnemers aan deze 20e editie hebben de keus uit de Grote Zakloop (halve marathon: 21,1 km) of de Kleine Zakloop (7,3 km). De kinderen tot twaalf jaar lopen de Mini-Zakloop (2,1 km). De jeugd wordt om 12.30 uur weggeschoten, de Grote Zaklopers om 13.00 uur, de Kleine Zaklopers om 13.15 uur. Start en finish zijn op het dorpsplein van Nisse.

De organisatie van het hardloopevenement is in handen van comité De Zaklopers (Nisse) en van AV’56. Hoofdsponsor is dit jaar Traas Ongediertebestrijding. De belangstelling onder wedstrijdatleten en recreanten blijkt ook dit jaar zeer groot. Er hebben, voor de drie afstanden in totaal, nu al vele honderden deelnemers ingeschreven.

Voorinschrijving is mogelijk via de website van de Zakloop, www.zakloop.nl. Deze voorinschrijving sluit op woensdag 20 november om 18:00 uur. Na-inschrijven is mogelijk op zondag 25 november vanaf 11:00 uur tot uiterlijk 12:30 uur in het dorpshuis van Nisse. AV’56-leden kunnen bij voorinschrijving gratis deelnemen door een mail te sturen naar info@zakloop.nl , o.v.v. naam, woonplaats, geslacht en gekozen afstand.


Prachtig parcours

Het parcours van de Grote Zakloop beslaat een groot deel van de Zak van Zuid-Beveland. Het voert over prachtige wegen en dijken (deels verhard, deels onverhard), globaal in een grote boog rond Nisse. Bij de Grote Zakloop zijn er verzorgingsposten op 5 km, 9 km en 16 km, met water en thee. Op de 16km-post is er ook fruit. Bij de finish is er water en bouillon.

De Kleine Zakloop gaat deels over hetzelfde parcours, maar dan in verkorte vorm. De jeugdloop blijft dicht in de buurt van Nisse. De Zakloop ontleent zijn populariteit vooral aan de mooie natuur- en landschapselementen. Bij de Kleine Zakloop is er alleen verzorging bij de finish, in de vorm van water en bouillon.

De Zak van Zuid-Beveland (waarnaar de Zakloop is genoemd) is een bonte verzameling van kleine en grotere polders, die van elkaar gescheiden zijn door talloze binnendijken. Dit landschap werd vanaf de twaalfde eeuw door de mens aangelegd, vooral door monniken uit Vlaanderen. Het is uitgegroeid tot een gerespecteerd natuurgebied. De Zak is daarom door de overheid aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap (in 1994) en als Nationaal Landschap (2005).

De organisatie van de Zakloop vraagt daarom alle deelnemers, toeschouwers en supporters om respect te hebben voor de natuur van de Zak en géén afval achter te laten.


Omkleden in de kerk

Omkleden is mogelijk in de grote, gotische kerk op het dorpsplein. Er is helaas geen douchegelegenheid bij de Zakloop. Op het Dorpsplein zijn 4 toiletten (dixi’s) en een urinoirkruis plaatst. Er zijn ook toiletten in het dorpshuis.

De eerste drie finishers (m/v) van elke afstand krijgen een bos bloemen uitgereikt. De prijsuitreiking vindt plaats nadat de eerste drie lopers over de betreffende afstand binnen zijn.

Op de lange afstand wonnen vorig jaar Ykala Fsaha (heren) en Samantha Luitwieler (dames). De AV’56-leden Jozias Boone en Laurent van Nieuwenhuijze werden bij de heren tweede en derde. Op de kleine afstand wonnen Boris de Bruijn (lid van AV’56) en Marianne de Kok.

De opbrengsten van de Zakloop zullen dit jaar worden besteed aan lokale doelen in Nisse.

(Nadere informatie over inschrijving en parcours van de Zakloop: http://www.zakloop.nl )

 

 

FOTO: De start van de Zakloop 2018, met de mooie dorpskerk van Nisse op de achtergrond (Foto: AV’56).

 

Share this post