Deelnemers, organisatoren, vrijwilligers: ze waren allemaal opgetogen dat de Sportvisserloop dit jaar weer kon worden gehouden. Die opgewektheid was wellicht de grootste winst van de zomeravond-stratenloop in Yerseke.

Rond café-brasserie De Sportvisser van ons lid Monique Verschuure heerste dan ook op woensdagavond 14 juli een ouderwets gezellige sfeer. Een sfeer die zo bekend is van het Zeeuwse Stratencircuit in de zomermaanden. Helaas was ‘Yerseke’ dit jaar de enige loop van de serie, die mocht doorgaan. De overige vier lopen zijn gecanceld, met corona als achterliggende reden.


Voorwaarden

De gemeente Reimerswaal vertrouwde het plaatselijke organisatiecomité (i.s.m. AV’56) niettemin toe, om de loop te houden. Wél werden veiligheids- en gezondheidsvoorwaarden gesteld, waarvan ‘weinig publiek’ en ‘anderhalve meter’ de voornaamste waren. Er waren, ook op aangeven van de gemeente, drie coronacoaches actief. Ze deden zeer nuttig werk.

Om niet te veel lopers tegelijkertijd op het parcours te hebben, werden de trimlopen (3,3 km en 6,6 km) losgekoppeld van de wedstrijdloop (10 km). De trimlopers werden om 19.30 uur weggeschoten door wethouder C.A. Verburg van sportzaken van de gemeente Reimerswaal. De wedstrijdlopers volgden twintig minuten later.


Mooie strijd

Onder de wedstrijdlopers ontbrandde vooral bij de heren een spannende strijd. Een kleine kopgroep leidde van start tot finish. In de laatste van de drie ronden gaf Tim Pleijte flink gas en won afgetekend. Bij de dames was sponsor Monique Verschuure de snelste. Ze won haar ‘eigen’ wedstrijd. Ze finishte met ruime voorsprong op haar plaatsgenote Yvonne Moerland. Voor Monique was de winst een mooie opsteker na de corona-ellende die haar vorig jaar trof en die langdurige revalidatie nodig maakte.

Voor de loop in Yerseke (trim en wedstrijd) hadden ruim 180 deelnemers ingeschreven. Ze kregen onderweg te maken met een straffe westenwind, die hun vooral parten speelde op de ‘heenweg’, te weten langs de haven en op de Oosterschelde-buitendijk. Dat was geen ideaal weer voor parcoursrecords, zoals speaker Matthieu Warrens vóór de start al voorspelde.


Bloemen

Na afloop van de lopen werd de prijsuitreiking verricht op het pleintje voor de brasserie. Daar stonden de podiumblokken ruim uit elkaar, zodat de prijswinnaars op anderhalve meter uit elkaar konden blijven. De bloemen werden per leeftijdscategorie (m/v) uitgereikt. Tim en Monique werden gehuldigd als overallwinnaars.

De uitslag staat HIER. De fotoserie is HIER te bekijken.

 

FOTO: Bij de laatste rondepassage begroet de latere winnares Monique Verschuure haar zoon in het publiek.

 

 

FOTO: Typisch beeld voor Yerseke: de lopers bij de vissershaven. Vooral bij hoog water (zoals dit jaar) is het altijd een indrukwekkend gezicht. (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post