Ons lid/duurloper Frank Houweling heeft zaterdag 31 juli een 80 km lange ultratrail rondom het Grossglocknermassief in Oostenrijk volbracht. Hij liep de afstand in het rotsachtige berggebied in 14.37 uur, en eindigde daarmee op de 39e plaats in zijn leeftijdscategorie (Mannen 40). Er waren in die categorie 84 deelnemers.

Ook dit jaar verliep de ultratrail weer niet vlekkeloos. Vorig jaar werd de (van origine 110 km lange) tocht halverwege afgeblazen vanwege hevig onweer in de aankomstplaats Kaprun. Ook dit jaar zat een hevig onweer de lopers dwars, maar nu bij de start, ook in Kaprun.

Aanvankelijk werd het startmoment daarom zes uren opgeschoven: van vrijdagavond 22.00 uur naar zaterdagmorgen 04.00 uur. Toen dat geen uitkomst bood tegen de riskante weersomstandigheden, werd de startlocatie verlegd naar het 30 km-punt. De ultratrail werd zodoende ingekort van 110 km naar 80 km. De lopers werden in de nacht per bus naar de nieuwe startplaats vervoerd.

Frank (45) vond die inkorting van de afstand jammer, omdat hij zich helemaal had ingesteld op een race van 110 km. “Dan gaan we nu maar proberen te knallen op de korte afstand”, liet hij vooraf berustend weten.

De Grossglockner Ultratrail (GGUT) heeft een parcours van 110 km, dat rondom het Grossglockner-bergmassief loopt: heen langs de westkant, terug langs de oostkant. Die afstand moet binnen dertig uren worden afgelegd. Er zijn in dat trailweekend veel méér afstanden te lopen. De GGUT is daarvan echter de zwaarste.

 

frank ggut 2021

 

FOTO: Frank in het Oostenrijkse hooggebergte (Foto: fam. Houweling)

 

Share this post