Hardlopen en atletiek zijn 'hot'

De Goese atletiekvereniging AV '56 groeit als kool. Terwijl andere sportverenigingen kampen met een stagnatie of terugval in leden, is atletiek en specifiek hardlopen helemaal in.
AV '56 heeft het aantal leden in nauwelijks anderhalf jaar tijd met 20% zien toenemen tot bijna 600 en is daarmee de grootste sportvereniging van de stad Goes. "Dit succes is vooral te danken aan het aantal recreanten dat het afgelopen jaar lid is geworden, maar ook het aantal wedstrijdatleten en jeugdleden is flink toegenomen", aldus Cees Goosen, voorzitter van de vereniging.
"Natuurlijk zien wij de concurrentie van commerciële loopgroepen, maar het loopt nog niet zo'n vaart als elders in Zeeland. Het grote voordeel dat wij als vereniging hebben, is het ontbreken van winstbejag. Het lidmaatschap kan daardoor relatief goedkoop worden gehouden. Verder hebben we uitstekende faciliteiten, zoals een beschutte, goed verlichte atletiekbaan, een goed uitgerust krachthonk en goede trainers."

Twaalf weken

Een van die trainers is Jos den Hollander, recreantentrainer bij de vereniging en initiatiefnemer van de startersgroepen. "De startersgroepen zijn een enorm succes. Ik denk dat wij een uitstekende formule hebben om beginnende hardlopers op weg te helpen. Bij andere organisaties zie je een beperkt programma van vier weken, waarvoor je ook nog eens veel moet betalen. In zo'n startersgroep kom je dan meestal ook niet verder dan een kilometer hardlopen".
"Ons programma gaat verder en omvat twaalf weken waarin de belasting voorzichtig wordt opgebouwd. Aan het eind kan de deelnemer 30 minuten hardlopen. Vanaf donderdag 15 augustus start er een nieuwe groep en inschrijven is nog mogelijk".
"We bieden ook volop mogelijkheden om door te stromen naar de recreanten- of de wedstrijdgroepen. Voor elk niveau hebben we bij AV'56 gespecialiseerde trainers, waardoor je verzekerd bent van professionele begeleiding en de juiste trainingsmethodes. Verder hebben wij ondersteuning van een fysiotherapeut door middel van een inloopspreekuur. Tot slot kunnen leden van onze vereniging met een korting, oplopend tot 50%, trainen bij Fitland", aldus Den Hollander.

Jos den Hollander en Marieke van der Kroft

Animo bij de jeugd

Dat er ook bij de jeugd veel animo voor atletiek is, beaamt Marieke van der Kroft, trainingscoördinator en docent bij de Atletiekunie. "Wij weten door onze kennis en ervaring precies, hoe je de jeugd plezier kunt laten hebben in de atletiek. Als kinderen nog jong zijn, moet je ze niet alleen laten hardlopen. Bij kinderen van zeven tot dertien jaar moet de complete motoriek zich eerst ontwikkelen. Daarom moet je ze alle onderdelen van de atletiek laten ontdekken, zoals hardlopen, springen en werpen".
"Wij doen dat op een manier waarop kinderen er echt plezier in hebben. Naarmate ze langer aan atletiek doen, ontwikkelen ze vanzelf een voorkeur. Op de woensdag- en donderdagavond zien we dat ouders bij de vereniging komen hardlopen, terwijl hun kinderen de training volgen bij de juniorengroep. We organiseren trainingen, maar we promoten als vereniging ook deelname aan wedstrijden. Heel veel talent heeft zich daardoor de afgelopen jaren ontwikkeld bij AV '56", aldus van der Kroft.
De komende weken is veel van dit talent te zien tijdens de baanwedstrijden die AV '56 organiseert op 9 en 16 augustus. Vanaf 19:00 uur starten de wedstrijden op de atletiekbaan in Goes.

Nordic Walking

AV '56 richt zich overigens niet alleen op de atletiek en op hardlopen. Nordic Walking trainer Suus de Wilde vertelt: "Nordic Walking is geschikt voor iedereen. Of je nu oud of jong bent en of je nu een goede conditie hebt of niet. Ook mensen met een lichamelijke beperking of aandoening kunnen meedoen".
"Bij Nordic Walking wordt 90 % van alle spieren gebruikt: voeten, benen, billen, buik, rug, schouders, armen en handen. Het grote voordeel is, dat het gebruik van de stokken de belasting voor voeten, knieën en heupen vermindert. Je begint met een opstapcursus, waarin je de basistechnieken leert die nodig zijn om je het lopen -in combinatie met een juist stokgebruik- eigen te maken. Daarna kun je met de wekelijkse trainingen meedoen."
AV '56 te Goes is een open en dynamische atletiekvereniging met eindeloos veel mogelijkheden. Kijk op de website www.av56.nl voor meer informatie.

Share this post