Hij vestigde vorige maand in Breda een clubrecord (tevens Zeeuws record!) bij het polsstokhoogspringen in de categorie Mannen 55. Het was bij AV’56 de allereerste masterprestatie ooit op dit onderdeel. Hij is al twee jaar lid bij onze vereniging, maar niemand kent hem, want hij is nog nooit op de baan geweest. Een ‘spooklid’ dus, dat clubrecords vestigt.

Het gaat om Bert van Opstal, afkomstig uit Vlaanderen, maar sinds vier jaar woonachtig in Wemeldinge. In Breda vestigde hij het voornoemde AV’56-clubrecord op 20 oktober jl., met een polsstok-sprong van 3.27 m.

Hieronder vertelt hij, hoe hij in Zeeland terechtkwam en hoe hij hier de atletiek weer oppakte. Zijn bijzondere verhaal:


Het verhaal

Ik ben inderdaad Belg (Vlaming); in 2018 hebben we (mijn echtgenote en ik) een huis gekocht in Wemeldinge, omdat we al enkele decennia héél veel tijd doorbrachten in Wemeldinge. We waren eraan toe om in onze vrije tijd wat meer comfort te hebben, méér dan op de campings. We zijn namelijk zeer fervente sportduikers en de Oosterschelde is een waar duikparadijs ; zowat al onze weekends en vele vakanties hebben we van oudsher doorgebracht in Wemeldinge.

Het idee was om na mijn pensionering misschien echt wel helemaal te verhuizen naar Wemeldinge. Zomer 2019 kwam dat plots, en nogal dramatisch, in een stroomversnelling, omdat (terwijl we in Wemeldinge verbleven) ons huis in Overijse (bij Brussel) uitbrandde na een inbraak... We hebben dat plan dan maar ineens uitgevoerd en dus zijn we sinds 2019 Nederlands inwoner.

Na een carrière van bijna 40 jaar bij de Belgische Defensie ben ik begin dit jaar gepensioneerd op 56 jaar. Niet omdat ik ermee wilde stoppen, maar simpelweg omdat momenteel 56 nog steeds de pensioenleeftijd voor actieve militairen in België is.


Naar de atletiek

Atletiek is al vanaf mijn jeugd een passie. In mijn beste jaren (30 jaar geleden) was ik enkele keren Belgisch kampioen Meerkamp Alle categorieën (10-kamp en indoor 7-kamp). Dat verklaart waarom ik (nog steeds) graag met zo veel verschillende technische disciplines bezig ben. In mijn Belgische atletiekclub (Herentals) fungeer ik al tientallen jaren als trainer; momenteel alleen nog als trainer Horden (vanaf U16 en ouder). Dat doe ik eenmaal per week.

Aan mijn actieve carrière als atleet kwam 25 jaar geleden  -toen was ik 32-  een einde door een zwaar ongeval, maar toen ik de 50 gepasseerd was, begon het weer te kriebelen. Het onvermijdelijke gebeurde…ik trok de spikes weer aan.

Ik had het idee dat een Nederlandse licentie het misschien wel wat gemakkelijker zou maken om ook in Nederland een competitie mee te pikken, dus zocht ik gewoon uit, wat de dichtstbijzijnde atletiekvereniging bij Wemeldinge was. AV'56 dus. Tot begin dit jaar heb ik door mijn veeleisende job niet de mogelijkheid gehad om ook op de baan in Goes actief te worden, maar dat zou vanaf nu dus wel kunnen...


WK masters in Finland

De meeste competities waaraan ik de afgelopen 3 jaar deelnam waren in België. Heel leuk was ook het Masters WK in Tampere (Finland), eind juni. Ik heb daar deelgenomen aan de 10-kamp (8ste plaats, 5699 punten). Deze zomer nam ik in Utrecht deel aan een (weinig gelopen) 200m horden, omdat dat nummer in België niet meer georganiseerd wordt. Inschrijven kon niet met mijn VAL-licentie, dus heb ik daar voor het eerst mijn Nederlandse licentie gebruikt. En dat bleek best wel handig. Dus heb ik die ook gebruikt voor de twee polsstokwedstrijden in oktober.

Het is merkwaardig hoeveel wedstrijden er in Nederland in oktober nog geprogrammeerd worden. In België is er in oktober niet veel meer te beleven. In Nederland gaat het dan veelal over clubkampioenschappen, en ik had graag ook deelgenomen in Goes, maar toevallig was ik toen op vakantie met mijn echtgenote.


Het Goese plaatje

Ik besef dat ik tot nu toe bij AV'56 maar een soort ‘spooklid’ ben geweest. Daar wil ik best wel verandering in brengen. Om eerlijk te zijn, heb ik nog steeds geen voet op de atletiekbaan in Goes gezet. Maar ik weet eigenlijk niet goed, hoe ik in het Goese plaatje zou kunnen passen. Op de website zie ik dat een aantal trainingsgroepen zich bezighouden met technische nummers (gefocust op de jeugdopleiding tot en met juniors ; en dat is overigens heel terecht) en dat bij de senioren een aantal loopgroepen actief zijn. Maar ik heb geen idee, of er ook senioren en masters zijn die zich voornamelijk met technische nummers bezighouden. In de winter is het natuurlijk überhaupt moeilijk om buiten technische nummers te trainen.

Misschien moet ik komend voorjaar gewoon op een avond eens langskomen om te kijken, wat de mogelijkheden zijn.

En inderdaad, als er een mooie polsstokstand is, dan is het heel jammer dat die weinig gebruikt wordt...

Ik hoop dat bovenstaande enkele mysteries heeft opgelost.

 

bert_pols2_2022.jpg

FOTO: Bert van Opstal.

 

 bert_pols1_2022.jpg

FOTO: Een geslaagde polsstokhoog-sprong van Bert. (Foto: sportfotograaf Johnny de Ceulaerde).

 

Share this post