De ooit legendarische wedstrijdloop ‘De 15 km van Wolphaartsdijk’ beleeft deze maand een comeback. Overigens niet als wedstrijdloop, maar als trimloop. Op de achtergrond is AV’56 bij de organisatie betrokken, doch slechts in adviserende zin.

De nieuwe versie van de ’15 van Wolphaartsdijk’ is een initiatief van het plaatselijke echtpaar Marjan en Diederik Geijs, die sinds enkele jaren weer in Zeeland wonen. Hij is geboren en getogen in Kwadendamme; zij is geboren in Oud-Sabbinge en getogen in Middelburg. Ze beheren B&B d’Ouwe Pastorie en sinds kort ook dorpshuis De Griffioen (het voormalig gemeentehuis, tegenwoordig genoemd Herberg De Griffioen).

Nadat Diederik hoorde over de legendarische status van de vroegere ’15 van Wolphaartsdijk’ rijpte het idee om die loop nóg eens op de atletiekagenda te krijgen. En dat lukte. Het gaat op zaterdag 11 augustus gebeuren. Om 15.30 uur begin de trim-/prestatieloop over 15 km. Om 17.00 uur worden de deelnemers van de 3, 6 en 9 km weggeschoten.


Kopie van toen

De organisatoren hebben alles in het werk gesteld, om van de loop van 11 augustus zo veel mogelijk een kopie te maken van de wedstrijden uit de vorige eeuw (1983-1999). De loop start opnieuw in de Oostkerkestraat in de buurt van De Griffioen. Ook het parcours van destijds wordt weer uit de oude doos gehaald. En ook nu worden weer vijf ronden gelopen.

De ’15 km van Wolphaartsdijk’ (destijds opgezet door AV’56’er Adrie Verstelle) was aanvankelijk een trimloop, maar werd in 1983 een echte wedstrijdloop. De loop bestond tot 1999. Kim Reynierse en John Vermeule wonnen elk driemaal. De winnaars kregen altijd een fiets als prijs.

De ‘15 van Wolphaartsdijk’ trok telkenjare honderden topdeelnemers uit binnen- en buitenland. De organisatie werd na een paar jaar door de KNAU zodanig positief beoordeeld, dat AV’56 in 1994 het NK halve marathon kreeg toegewezen, te houden in Wolphaartsdijk. Veel oudere leden (en oud-leden) spreken daarover nog altijd met veel warmte in hun stem.

Dat Diederik Geijs het evenement opnieuw op de agenda van ‘zijn’ dorp wil zetten, is niet vreemd. In de jaren dat hij uit Zeeland weg was, was hij enige tijd bestuurslid van atletiekvereniging Spirit uit Oud-Beijerland. Hij organiseerde daar een aantal wegwedstrijden.


Informatie

Enkele gegevens voor adspirant-inschrijvers:

15 van Wolphaartsdijk
Wolphaartsdijk, zaterdag 11 augustus 2018. 

Inschrijvingen via www.inschrijven.nl. De inschrijfkosten bedragen voor de trimloop 15 km € 6,00 en de recreatielopen 3,6 of 9 km € 5,00.

Sluitingsdatum voorinschrijving: 10 augustus 2018. Na-inschrijven kan op de wedstrijddag zelf tot 15.00 uur.

Aanvang trimloop 15 km om 15.30 uur, de drie kortere afstanden om 17.00 uur. Elektronische tijdwaarneming aanwezig

Inlichtingen: www.ouwepastorie.nl of dpfgeijs@hotmail.com of 0623147174

 

15km_wolphaartsdijk_2018.jpg

FOTO: Start- en finishlocatie, net als vroeger: de Griffioen. (foto: Huib Boogert)

Share this post