De Werkgroep Anderhalvemeteratletiek (één woord, mooi voor scrabble) is in het leven geroepen na de mededeling van onze minister-president, dat kinderen tot 18 jaar per 29 april weer mochten sporten buiten.

Op 22 april is de werkgroep in het leven geroepen en op 25 april is er voor het eerst vergaderd, veilig vanuit huis via ZOOM. De werkgroep bestond toen uit Cees-Jan Berman (pupillentrainer, voorzitter), Vivian Karelse (jeugdcoördinator), Bernard Ruijsink (MILA-trainer en lid klusteam) en mijzelf (Vera Wisse, CD-trainer).

Prioriteit op dat moment was om de accommodatie covid-19-proof te maken en zo de opstart van de trainingen door de jeugd te kunnen bewerkstelligen. Vivian heeft op basis van de richtlijnen vanuit de AtletiekUnie-protocollen opgesteld voor kinderen, ouders en trainers; en een algemeen protocol voor iedereen.

Ik ben een avondje zoet geweest met het printen en lamineren van routingbordjes en overige instructies, die Vivian en ik op de avond voor de opstart opgehangen hebben.

Ondertussen is Bernard ijverig aan de slag gegaan met bijv. het verwijderen van de picknicktafels (op het terras vóór de kantine) en het creëren van maatregelen om samenscholing te voorkomen en het regelen van desinfectiemateriaal; en heeft Cees-Jan contacten gelegd met de gemeente en overige sportverenigingen over routingafspraken op het sportpark.

In verband met de meivakantie en het voltooien van de voorbereidingen zijn we op maandag 10 mei weer gestart met de jeugdtrainingen. Op wat kleine opstartprobleempjes na ging de jeugd ontzettend goed om met de maatregelen. 


De tweede fase

De aankondiging dat ook volwassenen vanaf 11 mei weer buiten mochten sporten  -op 1,5 meter afstand-  was fase twee in het herstartproces. Toen is Laurent (trainer maandag loopgroepen) aangesloten bij de werkgroep. Nieuwe/aanvullende protocollen zijn opgesteld en verspreid onder de leden en trainers; en Jos den Hollander heeft een fantastische site gebouwd waar de lopers zich kunnen aanmelden voor hun training.

Ook bij de volwassenentrainingen waren er wat opstartperikelen. “Ik kwam altijd al langs deze kant, waarom moet dat nu anders? Kleedkamers dicht? Hoezo? Nou... omdat we in 2020 leven...” Daarom. Maar de trainers en vrijwel alle atleten zijn flexibel en begripvol (laten we dit zo houden!) en geleidelijk aan kunnen de groepsgroottes opgeschaald worden. Ondertussen werd bekend dat de jeugd t/m 18 jaar (t/m 12 jaar was dat vanaf het begin al het geval) niet meer op 1,5 m afstand van elkaar hoefde te blijven. Hoera!


De derde fase

De volgende fase omvat het opschalen van de loopgroepen, zodat ieder lid weer aan zijn of haar training kan deelnemen zonder het risico te lopen op een wachtlijst geplaatst te worden.

Daarnaast is een aandachtspunt om alle groepen weer op de locatie te kunnen laten trainen die van oudsher gebruikt werd. Zo zijn bijv. de maandaggroepen uitgeweken naar diverse locaties in Goes in plaats van op de baan te trainen. Daarbovenop komen de gangbare trainingstijden.

Onderdeel van de derde fase is ook om het gebruik van de gebouwen, zoals de kantine, weer mogelijk te maken. De kantine valt onder de horecaregels en de krachtruimte onder die van de sportscholen. Het wordt een uitdaging om hier vorm aan te geven.  A.s. vrijdag zal kantinebeheerder Janet van Zweden aanschuiven bij de werkgroepvergadering om haar input te geven. 


En verder

De werkgroep vergadert vrijwel wekelijks via ZOOM om alle maatregelen en richtlijnen in goede banen te leiden, en vroegtijdig te kunnen inspelen op wijzigingen vanuit de overheid en de AtletiekUnie.

Daarnaast trachten we als werkgroep zo veel mogelijk aanwezig te zijn bij trainingen om vragen te kunnen beantwoorden en waar nodig atleten/trainers te kunnen wijzen op verbeterpunten. Dat klinkt een beetje controlfreakachtig, maar alleen als iedereen zich aan de regels houdt, kunnen we atleten aan het sporten houden. Er zijn al atletiekverenigingen in het land met officiële waarschuwingen aan hun broek... Laten we er met zijn allen voor zorgen dat AV dat níet gaat worden.


Versoepelingen

Ook houden we ons bezig met wijzigingen in de protocollen, wanneer de overheid met versoepelingen komt van de maatregelen. Hoe lang de werkgroep nog bestaat, zal afhangen van zaken die niet in onze handen liggen. Er zal sowieso nagedacht moeten worden over opstarten en organiseren van wedstrijden wanneer dat weer mag; en over trainingen indoor wanneer de winter aanbreekt.

Al met al is het geen sinecure om sporten voor alle leden binnen de huidige maatregelen mogelijk te maken; en vergt het van de werkgroepleden een wekelijkse investering van meerdere uren. Dus wat iedereen ook van de maatregelen mag denken: houd je er alsjeblieft aan. We verzinnen die als werkgroep niet zelf; we volgen uitsluitende de RIVM- en AtletiekUnie-adviezen en passen dit toe op de AV-situatie. Het gaat gelukkig ontzettend vaak goed, maar het kan soms nog net iets beter!

Overigens zou ik persoonlijk het opheffen van de werkgroep met een goed glas champagne vieren. Iedereen continu moeten wijzen op regels is niet mijn hobby; dan was ik wel BOA geworden. En ik denk dat ik daarmee namens de overige werkgroepleden spreek!

 Vera Wisse

 

 werkgroep_anderhalvemeteratletiek_2020_copy.jpg

FOTO: Tijdens de z.g. intelligente lockdown vergaderde de Werkgroep 1,5 meter-atletiek doorgaans via een videoverbinding. In persoon samenkomen was ongewenst. Boven: Vivian en Cees-Jan, onder: Bernard en Vera. (Foto: AV’56).

 

Share this post