(Onlangs heeft fysiotherapiepraktijk De Tol een contract van drie jaar getekend als sponsor van onze vereniging. Hoe de band tussen De Tol en AV’56 ontstond, en wat de praktijk voor AV’56 kan betekenen, wordt belicht in onderstaand verhaal).

Eigenlijk is het niet onlogisch, dat Marco Tolhoek (59) graag sponsor wilde worden van AV’56. Marco zelf en zijn fysiotherapiepraktijk De Tol hebben al sinds jaar en dag veel affiniteit met de sport en de sportwereld.

De voetbalsport kwam daarbij als eerste in beeld. Jarenlang was Marco (naast zijn baan als fysiotherapeut en manueel therapeut) sportmedisch begeleider van de eerste elftallen van HSV Hoek en vv Kloetinge. Gestart bij sv Nieuwdorp ontstond er later een verbintenis bij vv Kloetinge. Van hieruit werd Marco gevraagd bij de HSV Hoek, waarna hij jarenlang de sportmedische begeleiding van deze teams op zich nam. Marco’s geboortegrond is Zeeuws-Vlaanderen, meer bepaald Axel.   

Een aantal jaren geleden is hij echter gestopt met zijn werk bij Hoek en Kloetinge: “Ik had er in de avonden steeds minder tijd voor. Aangezien het vooral bij HSV Hoek veel tijd in beslag nam in de avonden, waren de eigen praktijk voor fysiotherapie in Goes en privé op een gegeven moment moeilijk meer te combineren.  De interesse en gedrevenheid om met sporters te werken is aan de andere kant nooit verdwenen.

Een andere sport die ook op zijn pad kwam, naast het begeleiden van enkele wielrenners, was de atletiek. Hij heeft zelf driemaal de Kustmarathon uitgelopen (t.w. in 2006, 2007 en 2009).  “Ik heb zelf altijd graag gelopen, waarbij het plan ontstond om te gaan trainen voor de marathon.  Dat waren mijn eerste stappen als beoefenaar binnen de atletiek,  naast de atletiekpatiënten die ik al zag. Ik ben me toen in mijn praktijk mede toe gaan leggen op het verbeteren van looptechnieken en de corestabiliteit van mijn cliënten”.                                                                                                                                                    

“Wat me opvalt, is dat ik hier in mijn praktijk steeds meer cliënten met loopproblemen binnenkrijg. Opvallend genoeg zijn dat vrijwel altijd sporters, die géén lid zijn van een atletiekvereniging. Je haalt ze er zó uit, want bij de atletiekverenigingen wordt juist veel aandacht besteed aan loopscholing”.


Bedrijvengebouw De Tol

Marco’s praktijk is gevestigd in het bedrijvengebouw De Tol, op de hoek van de ’s-Gravenpolderseweg en de Buys Ballotstraat. “Een prachtige locatie”, zegt Marco. “En gemakkelijk bereikbaar. We werken hier allemaal erg graag”.

De praktijk bestaat uit drie collega’s, elk met eigen actuele specialismen. Hier wordt naast de reguliere fysiotherapie ook sportfysiotherapie gegeven. “Een bijzondere faciliteit is onze echografie. Daar maken we veel gebruik van, voor het adequaat stellen van diagnoses van botten en spieren. We worden hier door cliënten en door artsen vaak voor gevraagd”.

Marco zelf is ook manueel therapeut. Zijn specialisme hierbij is heel bijzonder: naast volwassenen en mensen met hoofdpijnklachten is Marco ‘kinder manueel therapeut’. Hij behandelt zuigelingen en kinderen.

Medische trainingstherapie (met oefeningen) is bestemd voor cliënten die trainingen nodig hebben voor hun klachten. Verder biedt De Tol ook fysio aan voor bedrijven die oog hebben voor de gezondheid van hun medewerkers.


Schoudernetwerk

Marco is eveneens lid van het Schoudernetwerk Zeeland (SNZ), die gespecialiseerde fysiotherapie aanbiedt voor schouderklachten. Dat netwerk is via internet makkelijk bereikbaar. “Wij zijn ook lid van het Chronische Zorgnet, waarbij wij patiënten met chronische klachten behandelen, zoals long covid, COPD, ademhalingsproblematiek, osteoporose en bloedvatproblematiek”.

Tot het behandelaanbod van De Tol behoort ook de shocktherapie (voor loopblessures, peesklachten en verkalking), alsmede de dry needling therapie.

“Onze drive is natuurlijk altijd om in eerste instantie de cliënt nauwkeurig te diagnosticeren en exact te weten, wat er aan de hand is. Als het probleem helder is, kunnen we gaan werken aan herstel, d.w.z. terugkeer naar het oude niveau. We zijn gemotiveerd om dit met de reguliere cliënten te doen en ook met de sporter die graag weer terug wil keren op het oude niveau van de sport die wordt beoefend.  Hierbij behandelen en begeleiden we de sporter graag”.


Via zoon betrokken geraakt bij AV’56

De fysiopraktijk van Marco bestaat al vele jaren. Vanaf 1985 was Marco werkzaam in de Zak van Zuid-Beveland, sinds 2005 is hij zijn praktijk gestart in Goes, op de huidige locatie. De betrokkenheid van De Tol bij AV’56 verliep via Marco’s zoon Matteo (8), B-pupil. Hij is al een paar jaar lid. Zijn trainers zijn Cees-Jan, Simon en Bezuayehu. Matteo is een sportieve jongen die in het verleden diverse sporten heeft beoefend. Hij heeft enige tijd gevoetbald en gehockeyd,  maar momenteel doet hij met veel plezier nog judo en atletiek.

“Hij heeft het bij AV’56 bijzonder goed naar zijn zin. Ik kijk natuurlijk ook wel eens rond op de baan, en heb me toen afgevraagd: kan ik hier iets voor Matteo en voor de club betekenen? En zo is, na in contact te zijn gekomen met Hans Verhaagen, het sponsorcontract tot stand gekomen. Er hangt al enige tijd een reclamebord van De Tol langs de baan en op 1 januari jl. ging het sponsorcontract in. Ik doe het graag, voor Matteo en voor de club. Ik ben nu eenmaal graag betrokken bij de atletiek en de sporters in het algemeen”.

(Er zijn op dit moment besprekingen gaande met het bestuur over een fysio-inloopspreekuur voor de leden. Bijv. eenmaal per maand –op een maandag of dinsdag-  zou de bestuurskamer of het krachthonk gebruikt kunnen worden voor zo’n spreekuur. “Voor diagnostiek en adviezen ben ik graag beschikbaar. Behandelingen kunnen overigens niet op de baan; daarvoor is de praktijk geschikter”, aldus Marco. )

 

sponsor_tol_2023.jpg

FOTO: Marco en zijn zoon Matteo bij het reclamebord van De Tol op de baan. (Foto: Huib Boogert).

 

Share this post