In de PZC van dinsdag 21 maart stond een groot verhaal over geldprijzen bij de Zwinstedenloop in Sluis. Bij de halve marathon ontvingen de beste 10 mannen een geldbedrag, maar de vrouwen kregen niets.

Bij sommige vrouwen viel dat verkeerd en zij maakten dat duidelijk kenbaar bij de organisatie en via de (social) media. Zoals het er nu naar uitziet, krijgen deze vrouwen alsnog hetzelfde bedrag als de mannen.

Over het geven van geldprijzen en een kleine reiskostenvergoeding zal altijd discussie zijn. In de profsport is het de normaalste zaak van de wereld, maar wij zijn per slot van rekening amateurs. Een medaille of beker is leuk bij je eerste deelname of overwinning, maar als je in een jaar 15 bekers wint, is de aardigheid er ook snel af en ben je net zo gelukkig met een gevulde enveloppe.

Dat moet niet bij alle wedstrijden, maar wél op die momenten dat een wedstrijd een hoger niveau heeft of wil krijgen. Geldprijzen moeten natuurlijk niet de belangrijkste drijfveer worden om mee te doen.


Gelijkwaardige prestaties

Dat vrouwen en mannen dezelfde beloning krijgen is op het eerste gezicht niet meer dan logisch. Anderzijds mag je dan ook verlangen dat beide categorieën ongeveer gelijkwaardige prestaties leveren. En dat laatste was in Sluis zeker niet het geval.

Als we de wereldrecords van mannen en vrouwen naast elkaar leggen, zie je een verschil van ongeveer 10 %. Op de halve marathon bij de mannen 57.32 minuten en bij de vrouwen 1.02.52 uur. In Sluis was de winnende tijd bij de mannen 1.07.17 uur en bij de vrouwen 1.27. 42 uur. Een verschil van ruim 20 minuten, oftewel 30 %. Bij het geven van geldprijzen misschien extra rekening houden met het niveau. Het zou de PZC ook sieren om daar eens meer aandacht aan te besteden.


Mooie atletiek

Sinds begin 2019 ben ik sponsor van AV’56. Weliswaar staat mijn naam niet bij het rijtje sponsors op de site, want ik vertegenwoordig geen bedrijf of zoiets, maar jaarlijks stort ik een aardig bedrag in de clubkas. Mijn sponsoring moet wel gebruikt worden om de wedstrijdgerichte atletiek te ondersteunen en te stimuleren. Zo staat de baanwedstrijd Goes on Track boven aan het lijstje en dit resulteerde de laatste 2 jaar in mooie atletiek.

Niet alleen door mijn financiële bijdrage, maar ook die van alle andere sponsors. Op die manier konden we de top 3 per onderdeel een aardige geldprijs meegeven en werden baanrecords en bijzondere prestaties beloond met een extra premie.


Oosterscheldeloop: geen verschil

Ook bij een paar wegwedstrijden proberen we zo het niveau op te krikken. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar bij de Oosterscheldeloop van 1 april maken we in ieder geval geen onderscheid tussen vrouwen en mannen en zelfs de beste masters krijgen dezelfde beloning. Het is dan aan de hardlopers (v/m) om dit initiatief te ondersteunen door middel van hun deelname.

 

Jan Roose

 

Share this post