Nu de AV’56-accommodatie verplicht gesloten is als gevolg van de corona-pandemie, vragen veel leden zich af, hoe ze op privébasis hun looptrainingen kunnen handhaven.

Een algemeen advies is: train niet te hard! Je weet dat je na een heel lange duurloop of zware intervaltraining enkele dagen nodig hebt om te herstellen. Feitelijk komt dit neer op een aanslag op je immuunsysteem en ben je vatbaarder voor een virusinfectie, en dus ook voor het coronavirus.

Zware inspanningen kun je daarom beter achterwege laten. Voldoende nachtrust is ook goed voor je weerstand. Net als verstandig eten, maar dat wist je als hardloper ook al.

Wat doe je met je trainingsuren nu de marathon niet doorgaat?

Vele maanden trainen voor een marathon en dan niet kunnen lopen. Hoe ga je als loper fysiek en mentaal om met al die trainingsuren?

Hoe nu om te gaan met mijn trainingsschema? Hardloper en sportarts Bernard te Boekhorst van SMA Midden-Nederland begeleidt 15 hardlopers die marathons zouden lopen in Tokyo, Boston, Hamburg en Düsseldorf en ook hij worstelt met die vraag. “Je kunt overtraind raken, als je nu gewoon door blijft trainen”, zegt hij.

Te Boekhorst adviseert om de langere duurlopen omlaag te schroeven, het schema van een vijf of tien kilometer op te pakken en voorts eens in de drie weken een lange duurloop te doen van 90 à 100 min. om de vorm te onderhouden. “Veel lopers zijn nu klaar voor een marathon. Die fitheid wil je behouden, maar je wilt niet over de grens gaan en overbelast raken. Je kunt je lichaam niet eindeloos blijven prikkelen”.

'JE KUNT OVERTRAIND RAKEN, ALS JE NU GEWOON DOOR BLIJFT TRAINEN'

Te Boekhorst raadt af, om nu al te kijken naar een volgende marathon, bijvoorbeeld die van Leiden in mei. “Dat levert te veel spanning op, of het wel of niet doorgaat. De hele tijd in de waakstand staan (‘Wanneer gaat het gebeuren?’), is niet goed voor je ontspanning. Ga ervan uit, dat je voorlopig geen marathon loopt. Nu even op het waakvlammetje om straks te kunnen vlammen als de mogelijkheid zich aandient en je je schema weer kunt oppakken”.


Mila-atleten

Voor de mila-atleten geldt eigenlijk hetzelfde. Doe wat meer rustige duurlopen van 30 à 45 min. en doe je intervaltrainingen in een extensief tempo dat je gemakkelijk aankunt.

Op deze manier creëer je een brede basis die je heel goed van pas zal komen, als je in de zomer je baanwedstrijden gaat lopen. 

Trainer Jan de Wilde

 

 

FOTO: Serieus advies van AV’56-trainer Jan de Wilde: laat zware trainingsinspanningen achterwege! (Foto van de Oosterscheldeloop 10 EM van vorig jaar. Foto: Patrick van Iersel).

 

Share this post