Op onze atletiekbaan wordt zaterdagmiddag 2 juni de derde wedstrijd voor pupillen gehouden in het kader van de strijd om de Ir. Knaaptrofee. Die ‘strijd’ bestaat uit een competitie van zeven pupillenwedstrijden.

Het is een open wedstrijd, wat betekent dat alle leden van Nederlandse en buitenlandse verenigingen welkom zijn om onderling hun krachten te meten. Het treffen verloopt in ‘oude stijl’, dus geen Athletic Champs. Gekozen is voor een meerkamp-vorm. De aanvang is 13.00 uur.

Er zijn deze dag prijzen voor alle categorieën in de meerkamp en voor alle categorieën op de langeafstandsnummers. De eindprijzen van de Ir. Knaap-pupillencompetitie worden pas verdeeld na de laatste wedstrijd van de serie. Die is op 15 september bij Dynamica.

Behalve uit regio 11 (Zeeland + Goeree-Overflakkee) worden deelnemertjes verwacht uit regio 12 (West-Brabant). Daar staat die dag een Athletic Champs-wedstrijd op het programma, maar de ervaring leert dat er atleetjes uit die regio naar Goes komen, omdat ze niets met Athletic Champs hebben. Ze zijn welkom!


Wat gaan we doen?

Het chronoloog van het Goese pupillen-evenement op 2 juni toont voor de meisjes de volgende onderdelen: 40/60 m, verspringen en balwerpen. De jongens moeten zich voorbereiden op: 40/60 m, hoogspringen en balwerpen/kogelstoten. De wedstrijdmiddag wordt afgesloten met een 600 m (mini’s en C’s) en een 1000 m (A’s en B’s). Het volledig overzicht is hier te vinden: www.av56.nl of www.atletiek.nu/wedstrijd/main/23701.

 Het gehele zomerprogramma van de Ir. Knaap-pupillencompetitie 2018 is te vinden op de baankalender van regio 11:  http://www.zeelandatletiek.nl/?cat=16 .  


Ir. Knaap was jeugdatletiekpromotor

De persoon naar wie de Zeeuwse pupillencompetitie is genoemd, is wijlen ir. J.M. Knaap. Hij was de oprichter van Delta Sport uit Zierikzee. Van beroep was hij wis- en natuurkundeleraar aan het plaatselijke Prof. Zeemanlyceum (nu Pontes). Hij had een grondige hekel aan andere sporten en noemde atletiek altijd ‘de moeder aller sporten’.

Hij gebruikte zijn voorzitterschap van Delta Sport om de jeugd Zeelandbreed te activeren tot lidmaatschap en wedstrijddeelname. Daarom is de pupillencompetitie later naar hem vernoemd.

Dat de Ir. Knaapcompetitie zowel Athletic Champwedstrijden als wedstrijden ‘oude stijl’ kent, is een keuze van de overkoepelende Vereniging Zeeland Atletiek (VZA). Men laat het aan de verenigingen zelf om te kiezen uit de twee wedstrijdvormen.  De VZA (de vereniging waarbinnen de 7 aangesloten verenigingen samenwerken) coördineert de competitie overall.

 

FOTO: Een pupillenfinish van de Ir. Knaapcompetitie op de AV’56-baan, uit 2017.

 

 

Share this post