Ons lid Leonie Ton bereidt zich geconcentreerd voor op haar tweede deelname aan de Spartathlon, de bovenmenselijke ultraloop in Griekenland. Ze moet 246 km (!) afleggen binnen 36 uur. Twee jaar geleden liep ze die race ook. Vorig jaar werd hij afgelast vanwege corona.

Het evenement is op vrijdag en zaterdag 24 en 25 september. De tocht begint ’s morgens om 7 uur in Athene en eindigt in de stad Sparta. Er doen ultralopers uit de hele wereld mee. Op 5 september hadden zich 340 deelnemers ingeschreven. Het maximum is 400.

Met de voorbereidende trainingen ligt Leonie naar eigen zeggen goed op schema. Ze werkt vol vertrouwen naar haar tweede Spartathlon toe. Dit jaar gaat haar loopmaatje Koen de Vries mee voor de catering en de ondersteuning. “Hij was er in 2019 ook bij. Hij kent dus het klappen van de zweep”, aldus Leonie.


‘Onmenselijke omstandigheden’

Koen liet twee jaar geleden op zijn eigen weblog weten: “Ik had er nooit bij stilgestaan, dat 246 km niet alleen een ontiegelijk eind is, maar dat je óók nog eens moet afrekenen met bijna onmenselijke omstandigheden”.

“De eerste 80 kilometers gaan over drukke wegen met verstikkende uitlaatgassen. Later volgt dan een onverharde bergpas van 1100 meter hoog en daarna het slotakkoord van 50 kilometer golvend door een bergachtig gebied, dat je benen laat ontploffen”.

“Tel daarbij op een temperatuur van 30 graden overdag en een nachtje rennen in plaats van slapen en je hebt de bovenmatige inspanning al een stukje scherper in beeld”. Hij omschrijft de Spartathlon daarom als ‘met voorsprong het mooiste sportevenement dat ik ooit heb meegemaakt’.


Echte topsport

“Hier wordt échte topsport beoefend op een manier, die vele grenzen overschrijdt. Ultiem gemotiveerde mensen persen binnen 36 uur alles uit hun lijf voor dat ene doel: Sparta halen. Het kost letterlijk bloed, zweet en tranen, maar dat maakt ze niet uit. Er is geen geld te verdienen. De winnaar krijgt een beker. Dat is alles. De Spartathlon uitlopen: daar gaat het om. Dat is de ultieme wens van iedere ultraloper”, aldus Koen.

Overigens is de Spartathlon-‘kriebel’ bij Leonie ontstaan in 2014, toen ze als supporter/ondersteuner mee was met toenmalig AV’56-lid Giel Joziasse, die in dat jaar deze ultraloop (uit)liep. In 2019 liep Leonie de wedstrijd zelf, ondersteund door Giel en zijn vrouw Anita, én door Koen.

Momenteel kampt Griekenland nog altijd met de naweeën van de corona-epidemie. Daarom is de Spartathlon omgeven met strenge hygiënemaatregelen. De atleten moeten aantonen, dat ze afdoende gevaccineerd zijn. Begroetingen moeten op afstand. Ze moeten tot aan het begin van de wedstrijd mondkapjes dragen (en daarna ook weer). En de start geschiedt in fases, t.w. in blokken van 50 atleten.


Historie van de Spartathlon

Het ontstaan van deze Griekse ultraloop wortelt in de Griekse geschiedenis, evenals de marathon trouwens. Volgens oude geschriften van geschiedschrijver Herodotus werd soldaat-koerier Pheidippides in het jaar 490 v.Chr. vanuit Athene op pad gestuurd door zijn superieuren om in de zuidelijker gelegen stad Sparta versterkingen te gaan vragen voor de Griekse oorlog tegen de Perzen.

Herodotus meldt geen eindtijd van de ultraloper, maar hij schrijft wel, dat Pheidippides vanuit Athene vertrok en ‘de volgende dag’ aankwam in Sparta.

In 1983 wilde een groep Engelse atleten wel eens weten, of dat wáár kon zijn. Ze namen als veronderstelde eindtijd 36 uren aan, en poogden de prestatie van Pheidippides te kopiëren. Dat lukte. Zo werd de Spartathlon als ultraloop-evenement geboren (in 1984).

Bij aankomst in Sparta mogen de finishers de voeten kussen van het enorme standbeeld van koning Leonidas I (de machthebber van toen). Daarna krijgen ze een lauwerkrans op het hoofd. Pas dan hoor je écht tot de sterkste lopers van de wereld.

Wie Leonie op 24 en 25 september wil volgen:  www.spartathlon.gr

 

spartathlon leonie aan 2021

FOTO: Als je Sparta haalt, mag je de voeten van koning Leonidas I kussen. Daarna krijg je een lauwerkrans op het hoofd. Dan ben je pas een kei van een duurloper. Deze foto dateert uit 2019: Leonie bij het beeld van Leonidas. (Foto: Facebook Leonie Ton).

 

Share this post