AV’56-ultraloopster Leonie Ton heeft in het afgelopen weekend in Hongarije de jaarlijkse langeafstandsrace Ultrabalaton uitgelopen. Het traject (rondom het Balatonmeer) is 211 km lang. Het moest binnen 31 uren worden gelopen. Leonie deed er ‘slechts’ 23.13 u over. Het was de eerste keer, dat ze aan deze loop deelnam. Er waren tegen de 1000 deelnemers.

Het startschot voor deze Ultrabalaton 2022 viel op vrijdagmorgen 29 april om zeven uur ‘s morgens, in het stadje Balatonfüred, op de noordoever van het langwerpige meer. De finishvlag viel voor Leonie op zaterdagmorgen daaropvolgend om kwart over zes. De lopers rondden het meer tegen de klok in.

Het parcours ging in het algemeen over fietspaden en secundaire wegen, meestal dicht bij de oever van het meer. Er zijn altijd 21 checkpoints en 45 verversingsposten (www.ultrabalaton.hu).


Grote verrassing

Op haar Facebook liet Leonie na afloop opgetogen weten: “Het liep een beetje anders dan gehoopt, maar ik ben dol- en dolblij dat ik gefinisht ben. En dan toch nog als 4e vrouw en 12e overall in de eindklassering. Dat was een grote verrassing!”

Ze was ook dolblij met de steun die ze van haar begeleider/medeatleet Koen de Vries kreeg. “Hij heeft ook een megaprestatie geleverd door 211 km mee te fietsen. Zonder hem was dit absoluut niet gelukt!”.


Wensenlijstje

De bekende ultraloop rondom het Balatonmeer had Leonie nog altijd op haar wensenlijstje staan. Corona zat haar echter een paar maal dwars. Ze liep hem nu voor het eerst. In het verleden voltooide ze al diverse andere ultralopen. Zo liep ze tweemaal de Spartathlon uit (246 kilometer, Griekenland) en won ze de Elfsteden Ultraloop (230 kilometer, Friesland). Ook liep ze diverse 24 uursraces, die over de 200 kilometer heen gingen.

 

 

leonie ultrabalaton 2022

FOTO: Leonie na haar finish aan het Hongaarse Balatonmeer. (Foto: Koen de Vries).

 

Share this post