Het vakblad ProLoop voor hardlooptrainers wijdt in het voorjaarsnummer 2023 een reportage van maar liefst zeven pagina’s aan onze hardloop-hoofdtrainer Jos den Hollander. Het verhaal is geschreven door Jos zelf en door ProLoop-redacteur Marc Gerlings.

In het lange artikel vertelt Jos over zichzelf als trainer van AV’56. Hij is sinds 2016 trainer bij de wedstrijdgroep op de dinsdagavond, d.w.z. alle lopers die op de 10 km sneller zijn dan 50 minuten. Dat zijn 50 tot 60 atleten. Al hun baantrainingen worden bijgehouden in een jaarplan.


Bovendien worden zo’n 25 leden van de vereniging ook nog individueel begeleid met schema’s, voornamelijk gebaseerd op vermogen. Hoe dat in de praktijk werkt, wordt in de reportage uitgebreid (en interessant) beschreven.

Sinds 2020 staat in zijn eentje voor de groep van 50 tot 60 atleten. Gelukkig is vermindering van die druk op til, want in oktober vorig jaar zijn vijf AV’56-leden met de cursus Basis Looptrainer 3 begonnen.


Hoe coach je een topatleet?

Uit de tekst van het artikel komt naar voren, dat Jos één grote wens heeft: leren hoe je een topatleet moet coachen. Hij vertelt veel te leren van ons nieuwe lid Mebrahtu Werkineh Kiros, een hardloop-snelheidsduivel uit Ethiopië, die in het azc Goes verblijft.

We kunnen lezing van het volledig artikel van harte aanbevelen. Het geeft inzicht in de trainingsmethoden van onze snelste AV’56-lopers.


Lees hier het artikel

 

Wie meer wil weten over de weg naar het (loop)trainerschap kan linken naar: www.hardlooptrainersnederland.nl.

 

 jos_proloop_2023.jpg

FOTO: Hardlooptrainer Jos op archieffoto.

Share this post