Nog altijd vinden veel Zeeuwse hardlopers de Meidoornloop het mooiste evenement van het jaar. Die voorliefde heeft vooral betrekking op de ‘groene’ stroken van het parcours, die de lopers op veel plaatsen dwars door de bloeiende meidoorns voeren. Op zaterdag 7 mei a.s. is de 24e editie.

De Meidoornloop rond Nisse kent twee onderdelen: een korte loop van 7,5 km en een lange van 15 km. De deelnemers aan de ‘grote’ loop leggen het parcours tweemaal af. Zij kunnen dus optimaal genieten van de bloeiende struiken. De organisatie is in handen van het lokale comité Zaklopers, in samenwerking met AV’56.

Het parcours in de Zak van Zuid-Beveland voert over B-wegen, semiverharde bloemdijken en onverharde polderpaden, een zeldzame combinatie voor hardlopers. Ze lopen dan ook door een prachtige omgeving die bijna dertig jaar geleden werd aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap en ruim vijftien jaar geleden als Nationaal Landschap.

De deelnemers hebben het helaas twee jaar zonder de Meidoornloop moeten stellen. In 2020 werd hij geschrapt (corona) en in 2021 was er een virtuele versie. Maar nu mogen de honderden lopers het weer ‘voor het echie’ tegen elkaar opnemen. Alle volwassen deelnemers krijgen na afloop een originele attentie aangeboden: een meidoornplant. De bedoeling is, de plant thuis in de tuin te zetten. Zo worden de lopers het hele jaar door herinnerd aan de Meidoornloop.

Het evenement in en rond Nisse is overigens niet alleen bedoeld voor volwassen deelnemers. Bij de opzet wordt altijd rekening gehouden met alle gezinsleden. Voor de allerkleinsten wordt (vanaf 12.15 uur) op het dorpsplein een zgn. Snoepzakloop gehouden. Daarna (12.31 uur) is er voor de 6- tot 11-jarigen in het dorp een Halve Poldermijl (ruim 1050 meter) en om 12.30 uur een hele Poldermijl (1500 meter) voor de 12- tot 16-jarigen. Er is dus voor alle gezinsleden wat te doen. De ‘grote’ Meidoornlopen beginnen om 13.00 uur. Dat is een uurtje vroeger dan gewoonlijk, dit in verband met een wielerwedstrijd die later die middag deels op hetzelfde parcours wordt gereden.

Inschrijven tot en met donderdag 5 mei, via https://www.meidoornloop.nl/events/event/meidoornloop-2022/

 

(FOTO: AV’56)

Share this post