Elke vijf jaar doet AV’56 mee met de Bevrijdingsloop van 4 op 5 mei, het laatst in 2015. Omdat de Bevrijding dit jaar precies 75 jaar geleden is, maakt onze vereniging zich weer op voor de gedenkwaardige estafetteloop vanuit Wageningen.

Belangstellende AV’56’ers kunnen zich nu al opgeven voor deelname. Ook vijf jaar geleden waren heel wat leden (met aanhang) enthousiast, en kon gemakkelijk een touringcar met lopers ‘gevuld’ worden. Geef je dus snel op! Er zijn 20 tot 25 lopers nodig.

Iedereen kan zich opgeven: wedstrijdlopers, recreanten, mannen, vrouwen, senioren, junioren (15+). De organisatoren van AV’56 stellen uiteindelijk een loopploeg samen, plus enkele begeleiders. Aanmelden kan per mail bij Acronius Kramer (akram@zeelandnet.nl) of bij Peter Balkenende (peterchris@zeelandnet.nl), onder opgave van: naam, e-mailadres, telefoonnummer en maat T-shirt (S, M. L of XL).


In estafettevorm naar Goes

Het vrijheidsvuur wordt elk jaar vanuit Wageningen (om 00.00 uur, vanaf het plein voor Hotel De Wereld) in estafettevorm naar alle windstreken van ons land gebracht. Dat gebeurt door leden van (vooral) sportverenigingen. In groepsverband vervoeren zij het vuur op fakkels door de nacht naar hun woonplaats.

Afhankelijk van de belangstelling lopen doorgaans zo’n 400 groepen mee (met in totaal 2000 tot 3000 deelnemers). De start wordt ’s nachts altijd urenlang rechtstreeks uitgezonden op de nationale televisie. Bevrijdingsloop is de officiële aftrap van de jaarlijkse viering van Bevrijdingsdag.


Tocht door de nacht

De ‘tocht door de nacht’ van de AV’56 gaat traditiegetrouw van start bij Hotel de Wereld. De Goesenaren lopen vervolgens met het vuur naar het monument voor de gevallenen op de Grebbeberg. Vervolgens rijden de deelnemers per bus naar Geertruidenberg (omdat de bruggen over de Rijn, de Waal, de Lek en de Bergsche Maas taboe zijn voor groepen hardlopers). In Geertruidenberg begint omstreeks 01.30 uur de feitelijke estafette naar Goes.

De atleten lopen de hele nacht in koppeltjes van twee. Ze leggen allen een aantal kilometers af, afhankelijk van hun leeftijd en geoefendheid. De bus rijdt langzaam achter hen aan. Daarom worden rustige binnenwegen gekozen.


Begeleid door oude legervoertuigen

Omstreeks 10 uur hoopt de groep estafettelopers op het dorpsplein van Kloetinge aan te komen, met de brandende fakkels nog altijd bij zich. Daar begint, na enige rust en verfrissing, de laatste etappe van de Bevrijdingsloop, en wel naar de Grote Markt in Goes. Er is begeleiding van muziek en ook zijn er legerauto’s uit WOII van de vrijwilligersorganisatie Keep Them Rolling uit Nieuwdorp. opelijkHHopelijk sluiten ook veel jonge atleetjes van AV’56 aan.

De aankomst van de sportieve estafettelopers op de Grote Markt is ongeveer tussen 10.30 en 11.00 uur. Op het bordes van het stadhuis zal het ‘vuur van de vrijheid’ op een fakkel worden overhandigd aan burgemeester Margo Mulder. Vervolgens zal zij officieel met die fakkel het vrijheidsvuur van Goes ontsteken. Dat blijft de hele dag branden.


AV’56 wil traditie in ere houden

De traditie om het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei door Nederland te verspreiden, bestaat al sedert 1948. In dat jaar werd voor het eerst het vuur opgehaald in Bayeux (Normandië) en door atleten en militairen naar ons land gebracht, ongeveer via de route die ook de geallieerden in 1944 volgden.

AV’56 doet om de vijf jaar, sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, mee aan het ophalen van het vuur in Wageningen. Ook in de toekomst wil de vereniging die traditie in ere houden.

 

bevrloop2_2020.jpg

FOTO: Deze AV’56-leden stapten vijf jaar geleden in de bus naar Wageningen voor de Bevrijdingsloop van dat jaar.

  

bevrloop1_2020.jpg

FOTO: Kort na middernacht: de start van de estafetteloop van Wageningen naar Goes. Toenmalig burgemeester René Verhulst, lid van AV’56, ging de eerste meters voorop. (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post