Honderden keren is hij sinds begin april bekeken, op de site en via Youtube: de 40 jaar oude video van het eerste groepsbezoek van AV’56 aan AC Duffel. De vriendschapsbanden met de Vlaamse club zijn sindsdien gebleven. Dat maakt de historische video zo waardevol.

De film werd geschoten op zaterdag 6 juni 1981 door Jan Eversdijk en zijn toenmalige vriendin Leonie Verhoef, toen een delegatie van AV’56 met twee bussen vol van Autobusbedrijf Krijger afreisde naar Duffel voor een sportieve uitwisseling. De hele dag werd in bewegende beelden vastgelegd: vertrek, busreis, aankomst, presentatie, wedstrijden en avondfeest.

De video kwam pas enkele weken geleden voor de buitenwacht beschikbaar, toen de maker ‘m ter hand stelde aan AV’er Niek Flipse, zijn toenmalige atletiekmaatje. Niek bekeek de film vele keren, voordat ook anderen konden meegenieten, via de site. “Ik wist voordien helemaal niet, dat de film bestond”.

“Het is genieten om de film te zien, vooral voor de mensen die er toen bij waren. Het wemelt van de nostalgische beelden. Ze zijn vaak erg ontroerend”, aldus Niek. “De film roept echter ook emoties op, omdat minstens 7 tot 8 leden-van-toen ons intussen zijn ontvallen. Ik werd persoonlijk erg geroerd door het feit, dat ik ze nu weer terugzag. En natuurlijk was het een leuke emotie om iedereen  -inclusief mezelf-  weer eens terug te zien in ‘toenmalige volle glorie’.” 


Ook veel historische details

De film geeft ook veel feitelijk-historische details prijs. Over de kleding, over de wedstrijden, over het soort spelletjes bij het avondfeest, en vooral ook over de accommodatie van Duffel. “Toen hadden ze nog een sintelbaan, nu hebben ze een prachtige kunststofbaan met een eigentijdse tribune. De omstandigheden zijn daar héél erg verbeterd. Maar ook in Goes is natuurlijk veel verbeterd: ooit een sintelbaan, nu ook een prachtige kunststofbaan”.

De vriendschapsbanden tussen AC Duffel en AV’56 dateren van medio jaren zeventig van de vorige eeuw. Niek Flipse had daarin een bepalende rol. De eerste contacten kwamen tot stand op sportcentrum Papendal. Daar lag op dat moment de enige kunststofatletiekbaan van heel Nederland. Ook Belgen kwamen erop af. Een van hen was hoofdcoach André Boonen van AC Duffel. Tussen André en Niek ontstond een warme vriendschapsband, ook al waren ze op sportief gebied min of meer elkaars concurrent.

In 1976 kwam Duffel naar Goes voor wedstrijden op de sintelbaan. Vijf jaar later ging AV’56 voor een uitwisseling naar Duffel. Dáárvan maakte Jan Eversdijk zijn film. In de loop der jaren breidden de wederzijdse bezoekjes Goes/Duffel zich uit. Duffel komt nog altijd naar onze Wallenloop, begin januari. En wij schrijven graag in voor een van de Grote Prijzen van Duffel, t.w. de cross tussen de broeikassen door.

“Toen veel sterker”

In de afgelopen weken heeft Niek de historische video ook vanuit zijn atletiekhart bekeken. Hij zag talloze AV’56’ers uitstekende prestaties leveren. Hij trekt een conclusie door naar het heden: “Als we bij AV’56 op dit moment deze atleten zouden hebben, die we tóén hadden, dan zouden we alles winnen. Bij clubwedstrijden, maar ook bij Zeeuwse wedstrijden”.

“De baanatleten van toen waren veel sterker dan die van nu. Ik moet dan denken aan atleten als Gert Zweedijk, Frank Zweedijk, René Zweedijk, Gerard Bras, Ingmar Berman, Bert de Jonge, Cynthia Polfliet, Eric Stiger, Jacco Stigter, Theo Dingemans, Jan Eversdijk. Zelf was ik net een jaar tevoren gestopt met wedstrijdatletiek. We liepen toen tijden, die nu zeldzaam zijn. Destijds telde Zeeland minstens 10 atleten, die de 800 m binnen de 2 minuten liepen. Kom daar nu nog eens om. Nu presteren hooguit twee Zeeuwen dat nog”. (Zie de prachtige statistieken op onze site van Kees van den Pol).


Redenen liggen voor de hand

De redenen van de terugloop van de prestaties lijken Niek evident: “De tijden zijn erg veranderd. Veertig jaar geleden hadden weinigen een auto. Er moest veel gefietst worden. Er werd hard gewerkt, vaak lichamelijke arbeid. Er werd minder uitgegaan. Én er waren minder keuzes in het leven. Wie voor atletiek koos, stelde zijn trainingen en wedstrijden in dienst van de vereniging. Eén sport was voldoende. Nu kiezen de jongelui vaak meerdere sporten. Dat is op zich niet verkeerd, maar je kunt maar één ding echt goed doen”.

“In de periode waarin Jan Eversdijk zijn film maakte, waren ‘de Zeeuwen’ sterk (ook nationaal) in vooral vier sporten: atletiek, volleybal, wielrennen en handbal. De topprestaties in die sporten zijn gaandeweg afgevlakt, omdat er veel meer keuze kwam voor de jeugd. Ook hier zie je, dat het niveau dan zakt. Nogmaals: je kunt maar één ding echt goed doen”.


Persoonlijk inzicht

Tot slot volgt nog een persoonlijke ontboezeming van Niek. Vanuit kennis van zaken. Hij was bij AV’56 ooit een onverslaanbare 800 meter-loper. Hij liep tien jaar achtereen (!) in de NK-finale 800 meter mannen, en werd daarin één keer tweede en één keer derde. En zijn clubrecords op de 1000 en 2000 meter (uit resp. 1977 en 1976) zijn nog nooit verbeterd. Dat onderstreept zijn betoog over het verschil in atletenprestaties tussen ‘vroeger en nu’.

“Wat in Nederland wél is verbeterd ten opzichte van veertig jaar geleden, is het topniveau bij de atletiek. Dat maakt tegenwoordig een uitstekende ontwikkeling door, als gevolg van goede coaching, goede centralisatie en goed schoeisel voor de loopnummers”.


Te geringe bewegingsvaardigheid

Juist het achterblijven van atletiekkwaliteit in de breedte in de lagere echelons, brengt hem tot een afrondende opmerking, die ook wordt ingegeven door zijn verleden als directeur van een groep basisscholen: “De algemene conditie en de bewegingsvaardigheid van de basisschoolkinderen is deze eeuw met sprongen achteruitgegaan. Je moet schoolkinderen eens slootje zien springen, of bokspringen: ze kunnen het gewoon niet meer. Ze hebben geen goede lichaamscoördinatie meer. En corona werkt helemáál dramatisch uit”.

“Hoe het komt? Het is eenvoudig te herleiden tot de weinige belangstelling vanuit de politiek voor dit belangrijke onderwerp. Het is hoog tijd, dat de overheden zich weer eens gaan interesseren voor de gezondheid van onze kinderen. Atletiekverenigingen doet dat al, ze kennen hun taak, maar voor het bewerkstelligen een betere conditie van kinderen, in de breedte, zijn toch écht de gemeentelijke en regionale overheden de eerstverantwoordelijke”.

(Wie de 40 jaar oude film nog eens wil bekijken: https://www.av56.nl/nieuws/action/read/item/veertig-jaar-oude-av-56-film-opgedoken)

 

 niek speaker 2021

FOTO: Niek als speaker bij een AV’56-baanwedstrijd. (Foto: AV’56)

 

Share this post