Op zondag 27 november staat Nisse bij de hardloop-atleten in het brandpunt van de belangstelling. De traditionele Zakloop wordt dan weer gehouden. Twee jaar lang kon het evenement, altijd op de laatste zondag van november, niet doorgaan vanwege corona.

De Zakloop bestaat traditiegetrouw uit een halve marathon van 21,1 km (Grote Zakloop), een trimloop over 7,3 km (Kleine Zakloop) en een loopje van 2,1 km (Mini-Zakloop). Alle lopen hebben het dorpsplein van Nisse als start- en finishplaats. De twee langste afstanden voeren de lopers over verharde en onverharde dijken en polderwegen, ten westen en zuiden van het dorp.

Het programmais als volgt: 12:15 uur start Mini-Zakloop, 13:00 uur start Grote Zakloop, 13:15 uur start Kleine Zakloop. De organisatie is in handen van het plaatselijk Comité Zaklopers en AV’56.


Populair parcours

Het parcours van de Grote Zakloop beslaat een groot deel van de Zak van Zuid-Beveland. De Kleine Zakloop gaat deels over hetzelfde parcours, maar dan met een inkorting. De jeugdloop blijft dicht in de buurt van Nisse.

De Zakloop ontleent zijn populariteit vooral aan de mooie natuur- en landschapselementen. De Zak van Zuid-Beveland is een bonte verzameling van kleine en grotere polders, die van elkaar gescheiden zijn door binnendijken. Dit landschap werd vanaf de twaalfde eeuw door de mens aangelegd, vooral door monniken uit Vlaanderen. Het is uitgegroeid tot een gerespecteerd natuurgebied. De Zak is daarom door de overheid aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap (in 1994) en als Nationaal Landschap (2005).


Respect voor de natuur

De organisatie van de Zakloop vraagt om die reden aan alle deelnemers, toeschouwers en supporters om altijd om respect te hebben voor de natuur van de Zak en géén afval achter te laten.

Sponsors van het evenement zijn Traas Ongediertebestrijding, grafisch bedrijf GBG, veiligheidskleding PWG, De Vlieger Heftrucks, Zeeland Running en Pro Running.

Informatie en inschrijven: www.zakloop.nl. AV’56-leden doen gratis mee.

 

 

FOTO: Twee jaar lang kon de Zakloop niet worden gehouden. Deze foto uit 2019 toont twee atleten op de Zuidweg, die aan het eind van hun afstand de dorpskern weer naderen. Het was die dag erg mistig. (Foto: Huib Boogert).

Share this post