Op maandag 31 december 2018 hebben we als leden van AV’56 het oude jaar lopend achter ons gelaten. Meer dan 130 leden namen deel aan de traditionele Oliebollenloop. Dat was aanzienlijk meer dan voorgaande jaren.

Volgens oud-AV’56-lid en atletiekkenner Jan Roose was deze Oliebollenloop de vijftigste in zijn serie. Hij herinnert zich, dat de eerste loop in de Zomerweg startte (Jan woonde daar in de buurt). Later was, na een verhuizing, de ouderlijke woning aan de Beukenstraat het start- en finishpunt. Organisatoren: de familie Roose. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw nam AV’56 de loop op zich. Toen werd de naam Oliebollenloop officieel.

Dit jaar begon de Oliebollenloop op de baan en verplaatste zich daarna richting Wilhelminadorp. De korte afstanden (2,9 km en 5 km) keerden daar. De lange afstand (10 km) voerde door de Wilhelminapolder naar de boorden van de Oosterschelde, en langs het havenkanaal weer terug. De jongste pupillen bleven op de baan en liepen daar een 800 meter.

Na afloop wachtten in de kantine uiteraard stapels oliebollen op de lopers. En de smaak was weer raak! Bovendien werden de leden door voorzitter Cees-Jan Berman interactief beziggehouden. Niet met een toespraak, maar met een AV’56-atletiekquiz-in-beeld van twaalf vragen. Wie het antwoord wist, moest ‘oliebol’ roepen. Was het antwoord goed, dan mocht de beantwoorder een cadeautje uitzoeken uit de (goed gevulde) prijzenpot.

Daaraan voorafgaand overhandigde onze verenigingsstatisticus Kees van den Pol clubrecord-diploma’s aan diverse leden, die de afgelopen maanden een clubrecord hadden scherper gesteld. De certificaten waren weer prachtig gekalligrafeerd door Jacqueline den Herder. Curieus was, dat enkele diploma’s bestemd waren voor haar eigen man Theo. Wie de succesvolle ‘record-slopers’ waren, is te vinden in een eerder bericht op deze site.


De snelsten

De Oliebollenloop  gaat eigenlijk nergens over. Er is wel een tijdregistratie, maar er is geen huldiging en er zijn geen prijzen. De bedoeling is altijd, dat de leden sportief het jaar afsluiten en dat ze elkaar een prettige jaarwisseling kunnen wensen. De ‘beste wensen’ volgen dan wel bij de Wallenloop a.s. zaterdag….

Toch vermelden we even de snelste lopers op de diverse afstanden. Op de langste afstand, de 10 km, ging de strijd tussen slechts twee lopers: Patrick de Vos en Chris Steenbakker. Ze liepen vrijwel het hele parcours gelijk op, maar bij het tunneltje van Wilhelminadorp meldde Patrick aan Chris dat hij even ging versnellen. Hij nam afscheid met een sympathieke ‘boks’ en bouwde vervolgens in de laatste kilometer nóg een straatlengte voorsprong op… Bij de dames kwam Yvonne Moerland als eerste binnen.

Op de korte afstand voor de volwassenen, t.w. de 5 km, kwam Bereket Petersen bij de mannen als eerste over de finish. Tessa Schets was de eerste dame.  

De korte afstand voor de jeugd (2,9 km) werd gewonnen door Justin van Eijk bij de jongens en door Myrthe Steigerwald bij de meisjes. Overigens was Myrthe alle jongens te snel af.

De 800 meter voor de jongste pupillen (op de baan) werd gewonnen door Daan van Luijk en Maureen van der Zanden.


Goede wensen tot slot

Aan het eind van de bijeenkomst sprak de voorzitter een dankwoord uit aan alle vrijwilligers van de vereniging, die zich het hele jaar door op velerlei manieren hebben ingezet voor de club. Tot slot wenste hij iedereen een goede jaarwisseling toe.

(De uitslagen staan onder DEZE link. Twee fotoseries vind je HIER en HIER)

FOTO: Deelnemers aan de 5 km passeren de Brugstraat  in Wilhelminadorp. (Foto’s: Huib Boogert)

 

Share this post