Het einde van het jaar nadert en dan is het tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Ik hoefde niet zo diep na te denken over de highlights van 2021 op sportief gebied. Vanwege de coronamaatregelen waren er immers niet veel wedstrijden en zat de boel grotendeels op slot.

Hardlopers houd je natuurlijk niet binnen en zo werden er middels de Run Your Own Races (https://www.runyourownrace.nl) virtuele wedstrijden gelopen. Leuk om jezelf uit te dagen, maar het sociale aspect en de spanning van een echte wedstrijd ontbreken natuurlijk. 


Ambities 2021

Corona zette een streep door de voorjaarsmarathons en omdat we er toch voor getraind hadden, besloten we om in een klein gezelschap een sub 3 poging te doen. Op een koude winderige dag in april rende ik met 3 vrienden door het Walcherse land. Het verslag van die dag lees je hier.

Met een tijd van 2:57:14 u was ik dik tevreden, maar als de spierpijn weer is verdwenen, ga je toch denken ‘what’s next’? Met het afnemen van het aantal besmettingen krijg je toch weer hoop dat er in het najaar weer wedstrijden mogelijk zullen zijn. Zo schrijf ik me in voor de Kustmarathon en het NK marathon in Amsterdam.

Samen met mijn trainingsmaatje Johan Spruit trainden we keihard om in het najaar zo sterk mogelijk aan de start te staan. Naarmate de weken voorbijgingen, werden we sterker en sterker. De Kustmarathon gaf groen licht en kort daarna volgde Amsterdam!


Kustmarathon volgens verwachtingen

De Kustmarathon ging als een Jekko! De tactiek van Johan om het eerste gedeelte over het asfalt snel te lopen, werkte goed. Ik finishte als 37ste in een tijd van 3:10 u en Johan zat vlak achter me.

Amsterdam volgde twee weken later. In tegenstelling tot andere jaren was ik niet genoeg hersteld. De zware omstandigheden tijdens KMZ hadden er bij mij flink ingehakt, maar desondanks vertrokken Jozias, René, Johan en ik naar het Olympisch stadion om er een mooie dag van te maken.

Het werd zwaar, het was taai en het was gaaf en gezellig! Ik liep voor de tweede keer dit jaar onder de drie uur, maar nu in een officiële wedstrijd. 


Resetten,  maar…

Na Amsterdam ging de resetknop in. Herstellen en focussen op andere sporten. Het herstel ging echter niet zoals gepland. Tijdens een windsurfsessie op Ouddorp brak ik met wnw 7 beaufort mijn board en viel hard op mijn rug. Als toetje kreeg ik daarna corona; was het feest compleet…. 

We vierden mijn verjaardag en de dag erna zou ik Johan op de fiets begeleiden tijdens de marathon van Spijkenisse. De nacht was vreselijk. Ik dreef in mijn bed en had te maken met hallucinaties. Mijn adem werd me ontnomen en had ontzettende hoofdpijn.

Johan moest het alleen doen en ik voerde mijn eigen strijd. Drie dagen lang zat ik ergens op een andere planeet. Waarom ik?, dacht ik Twee keer gevaccineerd, sportman, topconditie...... ongeloof, boosheid, frustraties.


Hardlopen na corona

Nu, inmiddels 5 weken later, is mijn VO2 max van 64 naar 51 gekelderd. Mijn conditie is nagenoeg geheel verdwenen en kom ik met moeite de dagen door. Mijn energieniveau is nog steeds erg laag, ik heb nog steeds regelmatig hoofdpijn en het ademhalen gaat erg moeilijk.

Samen met mijn fysiotherapeut  Pascal van De Clavers werk ik nu voorzichtig aan herstel. Als sportman is het moeilijk om te accepteren, dat je even niet mee kan doen, je langs de kant staat. Het hardlopen staat momenteel op een laag pitje. De eerste paar keer toen ik naar buiten ging merkte ik dat ik boos en gefrustreerd thuiskwam. Op internet lees ik ‘het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en te bewaken, zodat je een goede balans vindt tussen je belasting en belastbaarheid’. Statement voor 2021!

Ik dribbel nu twee keer in de week, kijk niet meer op mijn horloge en laat het gaan. De beste tip tot nu toe kwam van Esma; Qigong (Marisa Cranfill). Het geeft me momenteel veel rust en voldoening. Verder probeer ik met yinyoga mijn lenigheid weer terug te krijgen. Er zit weer beweging in mijn heupen en dat is goed nieuws. 


Plannen voor 2022?

Plannen voor 2022? Ik heb mijn nieuwe Nikes binnengekregen en even twijfelde ik om ze terug te sturen, maar ze zijn te mooi en ze ruiken zo lekker nieuw. Tja, plannen voor 2022. Eerst maar eens genezen en dan hoop ik jullie in het najaar 2022 weer te zien aan de start van de zoveelste editie van de Kustmarathon.... eigenlijk toch wel de mooiste. Of Eindhoven? Of toch Amsterdam? 

Prettige feestdagen en een sportief 2022!

Patrick van Iersel

 

patrick van iersel covid 2021 

FOTO: De nieuwe Nikes heb ik toch maar gehouden…. (FOTO: Franny van Iersel).

 

Share this post