Na een intensief marathonseizoen en een paar uitstapjes naar de ultramarathon was het na Etten-Leur tijd om de resetknop in te drukken. Op advies van trainer Jos ben ik na de laatste marathon weer eens andere sporten gaan doen.

De mountainbike werd uit de schuur gehaald en als Aeolus ons goed gezind was, werden de windsurfboardjes weer eens losgelaten.  Natuurlijk keek ik elke week op Strava en hield ik de uitslagen op Atletiek Zeeland in de gaten, maar door het ontbreken van ambities bleven de patta’s in de kast staan.

Toen mijn vrouw vertelde dat ze zich had ingeschreven voor de Zakloop in Nisse kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om deze leuke wedstrijd aan me voorbij te laten gaan.

De zondagochtend 24 november begon zonnig en na een uitgebreid ontbijt werden de hardloopsetjes uit de kast gehaald. Inmiddels was het buiten mistig geworden en de thermometer bleef een beetje op 7 graden hangen. Bummer …. Maar goed, het positieve was dat er nauwelijks wind was. Nog niet helemaal zeker wat ik aan zou gaan trekken, heb ik voor de zekerheid maar verschillende setjes en twee paar schoenen in mijn tas gemikt.

In Nisse aangekomen was het weer leuk om me weer in de hardloopscene te begeven. Veel bekende AV’ers, Rundergrounders en andere atleten verzamelden zich in de kerk om zich om te kleden en zich op te maken voor de start. Samen met mijn vrouw Franny samen een stukje ingelopen en daarna snel naar het startvak om te wachten op het startschot.


Rustig vertrek

Mijn plan was om rustig te vertrekken en uit te komen op een tijd rond de 1:30. Een aantal AV’ers om me heen vonden dit plan oké en zo gingen we met een grote groep op een redelijk comfortabel tempo van start. Jan-Willem Meeuwse, die de dag ervoor nog derde was geworden op de Elderschanscross, nam het voortouw en bepaalde de eerste paar kilometers het tempo.

In de groep liepen de AV’ers Berry Simonse, Gijsbert Elstgeest en Jostein Decorte, maar ook Carolien van de Kreeke, die volgens zeggen de wedstrijd begon zonder ambities. De race verliep over een gevarieerd parkoers van dan weer asfalt dijkweggetjes, kiezelpaadjes en halfverharding. Af en toe moest er ook nog een hekwerk getrotseerd worden, maar de groep van circa 15 lopers bleef goed bij elkaar.

Samen met Jan-Willem gaven we het tempo aan en bij kilometer 10 was het de beurt aan de groep om de kop over te nemen. Geert Waelput uit Axel en Gijsbert Elstgeest waren zo sportief om de kop over te nemen, zodat wij het stuk tegen de wind in richting de Noldijk een beetje op adem konden komen.


Klonten modder en slik

De asfaltweggetjes lagen vol met klonten modder en slik, maar desondanks kon ik met mijn Asics 22 trainers goed uit de voeten. De onverharde paadjes daarentegen waren glibberig en was het lastig om de techniek vast te blijven houden. Op het grindpad van de Koedijk kregen Jan-Willem en ik het effe moeilijk en viel de groep uit elkaar. We moesten toezien dat Jostein, Gijsbert en onze vriend uit Axel ervandoor gingen. Het grindpad leek eindeloos lang, maar gelukkig kwam het asfalt weer in zicht en kon ik me in no time weer bij de rebellen voegen.

Even dacht ik erop en erover, maar wetende dat na de Nootenboomdijk weer een flink stuk onverharde singeltrack zou volgen koos ik de koppositie, maar voelde de hete adem van mijn volgers in mijn nek. Het werd mij duidelijk dat de samenwerking was beëindigd en op het bredere gedeelte van de onverharde Akerweg kwamen de mannen me weer voorbij. Ik kon er wel om lachen. Een strijd die nergens om ging, maar het pushte ons allemaal om de laatste kilometers het uiterste uit onszelf te halen.


Gigantische eindsprint

Op het asfalt had ik de mannen vrij snel weer ingelopen en liep ik samen met Jostein Decorte het dorp in. Jostein die duidelijk zijn zinnen had gezet om voor mij te eindigen zette een gigantische eindsprint in en finishte 3 seconden voor mij, gevolgd door Gijsbert, Jeffrey van Agtmaal, Geert Waelput en jawel Carolien van de Kreeke die prachtig mooi in de slipstream eerste dame werd op de halve marathon. Chapeau Carolien!

Echter nog mooier was de finish van Franny die haar tweede halve marathon liep met een mooi PR! Om de dag compleet te maken dronken we nog een lekker biertje in ‘t Durpsuus van Nisse, immers je moet toch je vocht weer aanvullen ?. Moe, maar voldaan reden we weer naar huis en kijken weer uit naar die oh zo mooie Meidoornloop in Nisse!

Vrijwilligers, leden van de organisatie, bij deze mijn waardering en dank en hopelijk weer tot snel

Foto’s Martijn: https://www.facebook.com/martijn.lavooij/media_set?set=a.2279567798814101&type=3

Foto’s Huib: https://www.av56.nl/fotoalbum/action/view/catid/1029

Omroep Zeeland: https://www.omroepzeeland.nl/tv/programma/370059804/Evenement-van-de-week/aflevering/370207983/Zakloop-Nisse?fbclid=IwAR0BYv8xXxlG96wv3QfVJaxwu676M--IRJHbECbtHK9XcMU-o_H5NAYQzh0

Strava https://www.strava.com/activities/2888551056

 

 zakloop_paddy_2019.jpg

FOTO: Patrick (189) aan de leiding van een kleine groep. (Foto: Martijn Lavooij)

 

Share this post