Op het NK cross, 1 maart jl. in de Noordoostpolder, liep een deelneemster mee in AV’56-tenue. Ze had startnummer 336. Maar wie ze was? Niemand kende haar.

Achteraf blijkt het Mariska Tjeerdsma te zijn. Geboren in Groningen, opgegroeid in Friesland, na haar studie werkzaam in Oost-Vlaanderen, en sinds begin dit jaar lid van AV’56. Ze liep op het NK cross de korte afstand.

Onze vereniging telt diverse leden die in België wonen, maar zij waren al lid, toen ze naar België verhuisden. Ze werden dáár ook lid van een atletiekvereniging. Mariska bewandelde de omgekeerde weg: zij werd als ‘Belgische’ lid van AV’56.

De achterliggende reden was evident: ze wilde graag een Nederlandse wedstrijdlicentie hebben. Daarvoor is lidmaatschap van een Nederlandse verenging vereist. Maar Nederland telt talloze atletiekverenigingen. Waarom koos ze dan uitgerekend voor AV’56?

Ze vertelt het zelf:  “Aan het begin van het winterseizoen had ik al voor mezelf beslist, dat ik graag aan het NK korte cross wou meedoen. En eventueel ook het NK 1500m op de baan, als althans mijn tijden dit jaar goed genoeg zouden zijn om ook in Nederland kans te maken op de finale van het NK”.

“Ik ben er echter vrij laat achter gekomen, dat ik me daarvoor moest aansluiten bij een Nederlandse club. Mijn trainer Bart Blommaert wist via een trainer van AC Duffel, dat AV’56 een zusterclub was. En samen met mijn trainer heb ik toen besloten om me aan te sluiten bij AV’56. Dit ook, omdat de afstand vanaf mijn woonplaats niet al te ver is, als ik eens naar Goes wil gaan".


We zagen dat je het NK cross met een AV'56-tenue liep. Waar haal je zo gauw een AV'56-tenue vandaan?

“Na enige navraag was ik erachter gekomen, dat ik de kleding kon vinden bij een runningzaak in Goes en aangezien het in België verplicht is om een kampioenschap in clubkledij te lopen, dacht ik dat dit in Nederland ook zo was en ben ik op een vrije dag nog naar Goes gereden”.

“Er was nog niet veel in de winkel, maar ik heb het geluk gehad dat een singlet voor 14-jarigen goed paste. (Ik ben niet zo groot). Voor de zomer zou ik echter nog graag een topje en een broekje bemachtigen, maar daar heb ik nog wat tijd voor. En het is altijd leuker om op een kampioenschap voor een club uit te komen en de kleuren te laten zien”.We hebben begrepen dat je je ook op onze baan wilt laten zien. Staat Goes on Track al in je agenda?

“Ik zou zeker graag eens in Goes willen lopen en waarschijnlijk is Goes on Track een ideale wedstrijd om de 3000m te lopen. Op dit moment kan ik echter nog niet met zekerheid zeggen, welke wedstrijden ik allemaal kan gaan lopen. Doel dit jaar is in ieder geval een tijd op de 1500m richting of onder de 4.30 min. en hopelijk een tijd onder de 10 minuten op de 3000m”.

 

Wat heeft je voorkeur: cross-, baan- of wegwedstrijden?

“Mijn voorkeur ligt bij de baanwedstrijden en dan met name de 1500m/3000m, maar een 800m loop ik ook wel eens graag. Cross ligt mij minder goed en deed ik ook minder graag. Maar afgelopen seizoen merkte ik dat het wel leuker werd nu ik meer vooraan loop, en dat het podium af en toe ook wel mogelijk was”.

“Wegwedstrijden doe ik het minst graag, maar ik loop ze wel af en toe, omdat mijn vriend ze graag loopt. En het geeft ook wel vertrouwen, als je podium kunt lopen bij een wegwedstrijd”.


Personalia

Mariska Tjeerdsma (27) werd geboren in Groningen-stad, maar groeide op in Dronrijp (Friesland). Ze was lid van de plaatselijke turnvereniging en van de atletiekvereniging. Omdat ze een fysiotherapieopleiding wilde doen op universitair niveau, koos ze voor België. Na haar studie vond ze werk in de regio Buggenhout (Oost-Vlaanderen). Daar werd ze lid van AC Lebbeke, omdat haar vriend daar ook lid is.

 

mariska_tjeerdsma_336_nk_cross_2020.jpg 

FOTO: Mariska start in AV’56-tenue op het NK korte cross (startnummer 336), op 1 maart in de Noordoostpolder. (FOTO: AtletiekUnie).

 

 uitslag_nk_cross_2020_copy.jpg

FOTO: De uitslag van het NK korte cross bij de dames: overall 16e.

 

Share this post