De uurloop in het Kapelsebos op 18 februari jl. kende een voor deze kleinschalige wedstrijden leuke deelname. Het hadden er nog meer kunnen zijn, maar helaas kwamen er de laatste dagen enkele afmeldingen, vooral van teams.

Bij de eerste recreatieve uurloop in het Abbekindersebos waren er 16 hardlopers. Een maand later in het parkje langs de Elvis Presleylaan zelfs nog iets minder. Bij de Sinterklaasuurloop over de Oude Zeedijk was het echter gestegen tot 25, en nu stonden er in totaal 35 deelnemers aan de start.

Dit waren 21 soloplopers, 2 duo’s, 2 trio’s en 1 kwartet. Helaas moest 1 deelnemer in de 2e ronde geblesseerd opgeven. Ook de mogelijkheid om een uur te wandelen werd door een paar deelnemers aangegrepen om mee te doen.

Om 14.00 uur begonnen ze allemaal aan hun rondjes van ongeveer 1200 meter over de toch ietwat zachte en modderige schelpenpaden. Jammer van de regen de laatste dagen, want op woensdag bij de laatste verkenning lag het rondje er prachtig bij. Gelukkig is het hele parcours goed beschut, zodat we van de wind weinig last hadden.


Ethiopische deelname

Na 1 ronde lag, zoals verwacht, de Ethiopische loper Mebrahtu Werkineh Kiros al op kop. Deze voor Nederlandse begrippen toploper verblijft momenteel in het AZC. In 2022 liep hij in het Franse Montreuil een 5000 meter in 13.37.23 minuten en een jaar eerder was hij in Hengelo goed voor 13.41.92 minuten tijdens de Ethiopische trials.

Hij was in het Kapelsebos na ronde 1 nog in gezelschap van Jasper Zuidhof, maar Jasper liep samen met Koen Steenblok als duo. Na 2 ronden werd dit duo definitief gelost, maar zij slaagden er toch in om niet door Mebrahtu gedubbeld te worden. De winnaar van de vorige uurlopen, Jeroen Janse, volgde met Martijn van der Does op ongeveer 15 seconden en bij de  dames liep Dana Nuruaru op kop gevolgd door Corien Nieuwenhuize.


Inspiratie voor snelheid

Mebrahtu raffelde zijn rondjes af in ongeveer 4 minuten en na iets meer dan een uur voltooide hij zijn 15e ronde en kwam zo tot ongeveer 18 km. En dat op een crossachtig parcours met redelijk veel haakse bochten.

Deze onverwachte tegenstander inspireerde de anderen ook om snel te lopen. Jeroen Janse haalde 14 ronden, Erik Jansen en Martijn van der Does kwamen tot 13, maar ook de teams lieten zich van hun beste kant zien. Team Jasper en Koen ook 15 ronden, het team van FysioKapelle 13 ronden en de meisjesjunioren Nikki de Koning, Zoë Neervoort en Vivian Westerweele 12 ronden. Bij de dames slaagde Corien erin om Dana ongeveer 10 minuten voor het einde in te halen en zodoende als winnares te finishen. Alle deelnemers kregen een prijsje en de snelsten nog een extra prijs. 


Nog twee uurlopen

Dit succesje smaakt naar meer en als opwarmer voor de echte uurloop op de baan in juni staan er nog 2 recreatieve uurlopen gepland: Poelbos op paasmaandag 10 april en Stelleplas op Hemelvaartsdag 18 mei. Toch hou ik even een slag om de arm, want het parcours in het Poelbos is op dit moment onzeker. Sinds vorig jaar is het Poelbos niet overal toegankelijk (zie artikel in PZC 8.2.23). Zieke bomen moeten verwijderd worden en sommige paden zijn afgesloten. Op andere plekken versperren omgevallen bomen de weg.

De geplande ronde van ongeveer 1400 meter wordt bij nat weer een complete cross en dat is niet de bedoeling van een uurloop. Een andere ronde met meer “asfalt” is dan eigenlijk met 1800 meter weer te lang.


Alternatief met Pasen

De kans is groot dat ik voor paasmaandag een alternatief zoek. Een andere locatie, of in het Poelbos een pure cross, op een ronde van ongeveer 1050 meter als teamcross. Sololopers kunnen meedoen, maar de nadruk ligt dan op duo’s, trio’s en kwartetten met voor de jeugd een aparte wedstrijd over een kortere tijd. Ik doop de wedstrijd dan om tot “Open Officieus Bevelands Kampioenschap Teamcross”, zodat de try-out een beetje allure krijgt. De details maak ik z.s.m. bekend. Je aanmelden kan natuurlijk wel vanaf nu en de nodige vroege aanmeldingen vergemakkelijken mijn besluit.

Een fotoserie van deze Kapelsebos-uurloop is HIER te vinden.

 

UITSLAG KAPELSEBOS UURLOOP 18 FEBRUARI 2023

Een ronde van ongeveer 1200 meter, onder het motto “een uur + ronde afmaken”.

1

Mebrahtu Werkineh Kiros

M

Ethiopië

15 ronden

2

team Wii very Fit

M

AV'56

15 ronden

3

Jeroen Janse

M

Kapelle

14 ronden

4

team FysioKapelle

M

Kapelle/Wem

13 ronden

5

Erik Jansen

M

AV'56

13 ronden

6

Martijn van der Does

M

Kapelle

13 ronden

7

Ronald Geertse

M

Serooskerke

12 ronden

8

Lion Baas

M

Dynamica

12 ronden

9

team ZoViNi

V

AV'56

12 ronden

10

Frank Hoogstrate

M

AV'56

12 ronden

11

team van den Boom

M/V

Goes/Big/Vlis

11 ronden

12

team T & G

M/V

Vlissingen

11 ronden

13

Marco Olivier

M

Serooskerke

10 ronden

14

Corien Nieuwenhuize

V

AV'56

10 ronden

15

Arjan Goedegebure

M

Kapelle

10 ronden

16

Dana Muraru

V

Kapelle

10 ronden

17

Sandra van der Valk

V

Krabbendijke

9 ronden

18

Gerry Trimpe

V

Middelburg

9 ronden

19

Henk de Kiewit

M

Kapelle

9 ronden

20

Anne-Marieke Henneman

V

Kapelle

9 ronden

21

Jan Dalebout

M

Biezelinge

9 ronden

22

Kobus Botman

M

Dynamica

8 ronden

23

Theo Kootstra

M

Waarde

7 ronden

24

Karin Goudswaard

V

Goes

5 ronden

25

Jaap Oele

M

Biezelinge

5 ronden

 

Kevin Bogaert

M

AV'56

2 ronden blessure

 

 

FOTO: De Ethiopische azc-bewoner Mebrahtu Kiros was een klasse apart. Hij dubbelde vrijwel iedereen.

 

 

FOTO: Jasper Zuidhof (li) en Koen Steenblok (re) liepen als duo mee. Na elke ronde losten ze elkaar af.

 

 

FOTO: Corien Nieuwenhuize kwam als eerste dame binnen.  (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post