Twee van onze pupillentrainers hebben afgelopen zaterdag 9 juni op de AV’56-baan met succes het praktijkexamen BBAT-3 afgelegd.

Het gaat om de pupillentrainers Cees-Jan Berman (onze voorzitter, tevens lid van de jeugdcommissie) en Ruben van Luijk. Zij volgden het afgelopen halfjaar zeven cursusbijeenkomsten op de baan van AV’56, samen met acht andere cursisten uit Zuidwest-Nederland. AV’56 was gastheer van deze leergang.

“De cursus was erg zwaar”, vertelt Cees-Jan. “Zowel Ruben als ik hebben wel eens op het punt gestaan om ermee te stoppen, maar achteraf zijn we natuurlijk blij dat we dat niet gedaan hebben”.

De cursus startte met 11 personen, 2 zijn er vroegtijdig afgehaakt en 1 is vandaag gezakt voor het praktijkexamen. De AtletiekUnie geeft het dus niet cadeau…

Dat vonden de beide AV’56-geslaagden trouwens ook. Ze hebben aan de theorie gemiddeld 8 uren per week besteed. Dat is dus meer dan 200 studie-uren over het afgelopen halfjaar….


‘Leerlijnen’ van de AtletiekUnie

Wat de cursisten vooral leren, is het werken volgens de ‘leerlijnen’van de AtletiekUnie (welke vaardigheden moet een atleet op welke leeftijd beheersen en hoe realiseer je dat) en het werken volgens een goed onderbouwd jaarplan, zodat al je trainingen een duidelijke structuur en samenhang hebben, zodat de atleten aan het eind van het seizoen met de juiste vaardigheden door kunnen naar de volgende categorie.

Daarnaast is het belangrijk dat je als trainer kritisch naar jezelf en je eigen trainingen leert kijken, en daardoor ook zelf continu in ontwikkeling blijft. Het diploma is dus vooral geen eindstation, maar meer een basis voor de eigen verdere ontwikkeling als trainer.


Uit heel Zuidwest-Nederland

De cursisten kwamen van de verenigingen AV’56 (Goes), Delta Sport (Zierikzee), Dynamica (Walcheren) en Spado (Bergen op Zoom). De lessen werden gegeven door AtletiekUnie-docent Mike Stout.

De cursisten dienden ook een uitgebreid portfolio bij te houden van hun trainingsactiviteiten. Ze hebben allen een praktijkbegeleider. Voor Cees-Jan en Ruben waren dat de AV’ers Marius Dek en Jos den Hollander.


Zelfstandig aan de slag

De geslaagden mogen nu bij hun vereniging als zelfstandig trainers leiding geven aan een groep atleten (pupillen, junioren of senioren).

De nadruk van de opleiding BBAT-3 ligt op het trainen en coachen van atleten. De geslaagden kunnen nu desgewenst doorstromen naar de opleiding Prestatie Baanatletiektrainer-4 om met prestatiegerichte atleten aan de slag te gaan.

 

 bbat3_2_2018.jpg

FOTO: De geslaagde pupillentrainers nemen de felicitaties in ontvangst: links Cees-Jan Berman, in ’t midden Ruben van Luijk.

 

bbat3_1_2018.jpg

FOTO: Ruben en zijn pupillengroep.

 

bbat3_3_2018.jpg

FOTO: Cees-Jan met zijn groep aan het werk tijdens het examen. (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post