Bijna veertig jaar na dato is een AV’56-film opgedoken, waarop talloze leden ‘van toen’ te zien zijn. De film is een afgerond verslag van een vriendschapsbezoek aan onze Belgische zustervereniging Duffel AC. Twee bussen vol AV’ers reisden mee.  

De film duurt ruim 15 minuten. De beelden (in kleur, maar zonder geluid) werden gemaakt op 6 juni 1981 door AV’56’er Jan Eversdijk en zijn toenmalige vriendin Leonie Verhoef. De titelrol vermeldt hun namen. Kennelijk hanteerden ze de camera om en om, want ze komen beiden geregeld in beeld.

De rolprent van Jan en Leonie geeft een vrij volledig beeld van het AV’56-bezoek aan Duffel. Eerst wordt de busreis in beeld gebracht, daarna het ‘defilé’ van alle deelnemers op de (toen nog) sintelbaan in Duffel en vervolgens de wedstrijden. De film sluit af met een vrolijk eet- en dansfeest. Hilarisch zijn de opnamen van de zgn. kuskesdans (kusjesdans).


Tientallen leden vermaken zich uitstekend

Op de oude beelden zien we in totaal zo’n 30 tot 40 toenmalige leden van AV’56 ‘langskomen’. Ze hebben het kennelijk uitstekend naar de zin. Sommigen van hen zijn intussen onherkenbaar veranderd, sommige anderen lijken geen spat veranderd. Veel jeugdigen zijn nu volwassen vrouwen en kerels, vaak nog altijd lid van AV’56. De bewegende beelden roepen sentimentele gevoelens op.

Sommige beelden stemmen ook droevig, omdat een aantal leden van toen intussen is overleden. In die zin kan de film ook emotionele reacties opwekken. We hebben minstens zes leden geteld, die ons tussen 6 juni 1981 en nu zijn ontvallen. We waarschuwen dan ook, dat deze specifieke beelden (hoe mooi en waardevol ook) bij nabestaanden aanleiding kunnen zijn voor verdrietige gevoelens.


Zorgvuldig bewaard

Maker Jan Eversdijk heeft de film veertig jaar lang zorgvuldig bewaard en ‘m zeer onlangs ter hand gesteld aan zijn oud-collega-atleet Niek Flipse. De film is HIER (link) te bekijken. Voor de oudere AV’ers: benieuwd wie je er nog van kent!

 

FILM

Share this post