Het deelnemersveld van de uurloop in Goes op 24 juni begint eindelijk een beetje vorm te krijgen. Weliswaar staan er nu nog maar 10 namen op de lijst en dat valt enigszins tegen, maar toch belooft het een interessante wedstrijd te worden. Bovendien hebben een paar lopers zich wel bij mij aangemeld, maar nog niet officieel ingeschreven.

Bij uurlopen op de baan staat er nooit een groot peloton aan de start. Bij wereldrecordpogingen zoals in Brussel op 2 september a.s. zijn er ook maar een handvol lopers. Behalve 1 of 2 absolute toppers een paar hazen en een paar gewone deelnemers, zodat er in ieder geval 3 reglementair finishen. Dat laatste is een vereiste bij een aansprekend record. Natuurlijk hopen wij op meer deelnemers. Met 15 á 20 lopers v/m ben ik tevreden en hebben we een goede reden om de uurloop volgend jaar voort te zetten.  

De eerste uurloop van AV’56 zal nu vooral in het teken staan van de aanval op het ZR bij de dames door Monique Verschuure. Huib Boogert heeft daar al uitvoerig over bericht. Pogingen om nog meer sterke dames aan de start te krijgen, hebben helaas nog niets opgeleverd. Ze hadden allemaal aanvaardbare excuses, maar nu staat naast Monique bij de dames alleen Gisela Nijsse – Meertens ingeschreven.

Hopelijk blijft dat zo voor Gisela, want dan kan ze aan het einde van haar race mooi € 60,- opstrijken voor een 2e plaats. Of brengt dit andere dames op het idee om toch ook maar mee te doen. Met 11, 12 of 13 km doe je weliswaar niet mee voor een record of premie, maar je helpt Monique wel bij haar poging om het ZR te verbeteren. Je bent namelijk regelmatig een mikpunt voor haar en dat stimuleert. Wie 14 km haalt krijgt bovendien een premie van € 50,-.

De ingeschreven mannen zijn zeker een hulp. Ik zie diverse lopers met het streven deze avond 16 km te halen en dan zullen ze voor Monique lange tijd een richtpunt zijn. Crum van der Linden, Erik Jansen, Bereket Petersen en Arnoud Rijk kunnen deze afstand zeker aan. Leonard Simonse blijft misschien wel het langst bij Monique en wie weet schrijven er deze week nog lopers in.

Lopers die 17 km of meer in een uur halen en zodoende minstens € 100,- kunnen verdienen, zie ik voorlopig nog niet op de startlijst. Of zijn die er in Zeeland niet meer? Natuurlijk wel, maar dik bezaaid zijn ze nu ook weer niet. Je moet dan toch een 10 km in 34 minuten kunnen lopen en hoeveel zijn dat er naast de echte toppers? Een deel van die Zeeuwse toppers start in dat weekend bij het NK baanatletiek en laat “Het uur van Goes” uiteraard aan zich voorbij gaan. Ik kan me echter niet voorstellen dat anderen allemaal meedoen aan de Gaperloop. In juni waren er diverse loopjes op Walcheren en daar was toch niet altijd sprake van een sterke bezetting.

Maar ook lopers uit de middenmoot ontbreken bijna volledig. Als je een 15 km, 10 mijl of halve marathon kunt lopen, is een uur eigenlijk helemaal niet zo’n lange wedstrijd en dat kunnen deze lopers in principe allemaal. Dat je dan geen 14 of 15 km haalt, is helemaal niet erg. In tegenstelling met een gewone wedstrijd kom je ook niet 10, 20 of meer minuten na de winnaar binnen, want de wedstrijd duurt voor alle deelnemers even lang. En op een atletiekbaan ziet na een paar ronden bijna niemand of je nu op de 5e, 12e of 19e plek loopt.  

Het is bekend dat ik een uitgesproken mening heb over het huidige hardlopen en daar maak je niet altijd vrienden mee. Zolang men de intentie heeft om zichzelf te verbeteren of het beste eruit te halen, heb ik waardering voor alle niveaus. Of je nu 9 of 18 km per uur loopt. Atleten kunnen ook zeggen: “Ik ga de uitdaging aan en zal eens laten zien wat ik kan”. Schrijf dus voor donderdag 23 juni 18.00 uur in voor de uurloop.  

Groeten, Jan Roose

 

Share this post