De 15 km van Wolphaartsdijk is mooi op weg naar nieuwe populariteit. In de tweede achtereenvolgende versie van deze eeuw werd iets duidelijk van de bedoelingen van de organisatoren bij het herstel van de oude glorie.

Ooit was de wegwedstrijd ’15 km van Wolphaartsdijk’ een legendarisch evenement op de atletiekkalender, nl. in de vorige eeuw. Afgelopen weekend (10 augustus) werd hard gewerkt aan het terugbrengen van de oude luister. Dat gebeurde met succes. Dus moeten er het volgende jaar nieuwe stappen gemaakt worden.

De vernieuwingen die de organisatoren (een plaatselijk comité, in samenwerking met AV’56) dit jaar doorgevoerd hadden, pakten allemaal positief uit. Zo hadden ze verzonnen dat er een motor met een eigen reporter (Niek Flipse) voor de atleten uit reed om onderweg verslag te doen. Het publiek bij dorpshuis De Griffioen (start/finish) kon dat goed volgen. Vooral bij de 15 km was de geluidskwaliteit vanaf de motor voortreffelijk, bij de voorafgaande recreatielopen iets minder.

Voor de lopers uit reed een pick-upauto met een grote klok erop. Zo konden de lopers in de kopgroepen hun tijd in de gaten houden. Op het parcours reed ook een buggy. Die was voorbehouden voor de EHBO. Zo kon, in geval van nood, snel hulp geboden worden.


De wedstrijden

De wedstrijd van 10 augustus werd afgewerkt onder stormachtige omstandigheden. Op het parcours stond hier en daar een windkracht 7. Vooral op de Aardenbollenweg, in de open polder, moesten de lopers zich inspannen om tegen de harde wind op te tornen. In totaal finishten 131 wedstrijdlopers op de 15 km. Het aantal deelnemers steeg aanmerkelijk ten opzichte van vorig jaar. Daar heeft waarschijnlijk de overvloedige voorpubliciteit sterk aan bijgedragen.

Vrijwel alle Zeeuwse toppers hadden ingeschreven, waardoor de 15 km ook ‘een echte wedstrijd’ werd. Uiteindelijk won de Maarten De Nys uit Duffel (België). Hij is lid van onze zustervereniging AC Duffel en won in een nabij verleden ook al eens onze Goese Wallenloop. Hij kwam toen hand in hand over de finish met zijn clubgenoot Tim Vandervelde. Beste AV’ers waren Martijn de Kok (9e), Jozias Boone (10e) en Boris de Bruijn (11e).

Bij de dames was Samantha Luitwieler weer onverslaanbaar. Na haar zegereeks in het Stratencircuit van deze zomer was ze ook in Wolphaartsdijk ongenaakbaar. Beste AV’56-dames waren Henny Strating (5e), Ingrid Koene (7e), Jeanet Verhagen (13e) en Ellie Spaans (14e).

Bij de recreatielopen (3, 6 en 9 km) kwamen in totaal 70 deelnemers over de finish. Daarbij viel vooral de eerste plaats (overall!) op van Elise Mol op de 3 km, alsmede de prestaties van Youri Elstgeest (2e heer), Marit Simonse (2e dame) en Nino van den Berg (3e heer), ook op die 3 km.

Op de 9 km eindigde Annelies de Groot als 1e dame en Jasmijn van Dieren als 3e dame.

Alle uitslagen zijn HIERte lezen.

Een fotoserie is HIER en HIER te zien.

 

 

FOTO: De kopgroep met (toen nog) Erwin Harmes op kop.

 

FOTO: Drie AV’ers op de Lageweg richting het dorp: Marius Besuijen, Hans Verhagen en Laurent van Nieuwenhuijze.

 

FOTO: Arnoud Rijk bij het opdraaien van de Hoofdstraat. (Foto’s: Huib Boogert).

 

 

Share this post