Het zes ‘man’ sterke damesteam van Lopers Company Goes heeft afgelopen zaterdag de Rotterdamse Ekiden gewonnen bij de dames. De tijd was 2.47.59 uur. Ze bleven daarmee het sterkste damesteam van het organiserende PAC nét voor.

Van het Goese team maakten vooral ‘Zeeuwse’ dames deel uit. Behalve Paola van Gilst (AV’56) zelf, liepen ook Marlies Kort (vroeger AV’56), Laurey van de Berge en Amy van de Broek mee. Het zestal werd gecompleteerd door twee loopvriendinnen uit Nijmegen.

De PAC Ekiden van Rotterdam was optimaal bezet met 250 ingeschreven teams. De organisatie houdt dat aantal aan als maximum. Er kon worden deelgenomen in vier categorieën: dames, heren, mixed en bedrijven.

Ook van AV’56 liepen diverse teams mee. Uitslagen zijn hier te vinden: http://results.splittime.nl/resultsv2/ShowEvent.aspx?EventID=184


Wat is een ekiden?

Een ekiden is een Japanse estafette-aflossingsloop over 42,2 km. Eki betekent in het Japans “plaats” en Den staat voor “bezorgen”. In vroegere tijden werden in Japan belangrijke documenten door diverse lopers van de ene naar de andere plaats gebracht.

Het sportieve evenement ekiden is op deze klassieke koeriersdienst gebaseerd. Het pakket documenten wordt gesymboliseerd door een sjerp, de tasuki.

Zes personen vormen samen een team, waarbij elk teamlid een eigen afstand loopt. De afstanden zijn in startvolgorde; 5km, 10km, 5km, 10km, 5km en 7,195km. In totaal wordt dus 42,195 km afgelegd: de marathonafstand.

 

 

FOTO: Het winnende damesteam van Lopers Company Goes.

 

Share this post