Op vrijdagavond 24 juni wordt op onze baan een zeldzame wedstrijd gehouden, namelijk een uurloop. De bedoeling daarvan is, dat hardlopende atleten in een uur een zo groot mogelijke afstand afleggen op de 400 meter-baan. De race heet dan ook ‘Het UUR van Goes’.

Er kunnen maximaal 50 atleten meedoen. Als er meer dan 30 atleten inschrijven, moet er gelopen worden in twee series. Anders is het ondoenlijk om van alle lopers exact vast te stellen, hoever ze in dat uur gelopen hebben. Het bijzondere evenement is die avond vrij toegankelijk.

De uurloop is in Zeeland een vrij onbekend verschijnsel. Zover onze statisticus Kees van den Pol heeft kunnen nagaan, werd dertig jaar geleden, rond 1990, de laatste uurloop gehouden in Zierikzee, op de baan van Delta Sport.

Wedstrijden-tegen-de-klok zijn in ons land streng gereglementeerd. Onder meer ten aanzien van het schoeisel heeft de AtletiekUnie stringente regels opgenomen in het wedstrijdreglement. De uitslag mag ook niet worden vastgesteld op grond van elektronische tijdwaarneming. Er zijn dus véél juryleden nodig om het aantal ronden per atleet bij te houden en om na 60 minuten ieders positie op de atletiekbaan exact vast te stellen. Die vrijwilligers zijn allemaal al aangezocht.

Om de uurloop aantrekkelijk te maken voor de snelle ‘jongens en meisjes’ heeft de organiserende vereniging AV’56 leuke geldprijzen (100, 60 en 40 euro) in het vooruitzicht gesteld voor de drie snelste lopers en loopsters. Er worden ook afstandafhankelijke premies uitgeloofd, en wel 100 euro voor alle mannen die 17+ km afleggen en 50 euro voor hen die tussen de 16 en 17 km afleggen. Voor dames zijn de bedragen dezelfde, maar zijn de afstanden iets korter: 15+ km en 14-15 km.

Het wereld-uurrecord is op dit moment in handen van Mo Farah (GB) bij de heren. Hij kwam tot 21.330 m. Bij de vrouwen heeft Sifan Hassan (NL) het wereldrecord: 18.930 m.

Aanvankelijk was het initiatief voor deze bijzondere uurloop genomen door ons lid Jan Roose. Hij wilde de loop op Hemelvaartsdag houden op de skeelerbaan in Goes-Zuid. Er kwamen echter zo veel praktische bezwaren om de hoek kijken, dat AV’56 het initiatief overnam. De loop werd verplaatst naar onze baan.

Voor deelnemers en publiek is nadere informatie te vinden op de site van AV’56: https://www.av56.nl/wedstrijd/uurloop-baan-1e-2022-06-24. De toekenning van startnummers geschiedt op volgorde van binnenkomst van de inschrijving.

 

 

Share this post